Béremelés forrás nélkül

A Magyar Nemzetpolitikai Társaság és a Lakiteleki Népfőiskola pályázatot hirdet az 1989–2003 között történt iskolabezárások okainak, illetve körülményeinek feltárására. A kiírás szakmai hátteréről Dobos Krisztina oktatáspolitikus beszélt lapunknak.

2003. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két dolog indokolja a pályázat kiírását. Az első, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek, ennek következtében igen sok forráshiánnyal küzd. Az egyébként nagyon hasznos pedagógus, illetve közalkalmazotti béremelés sokszor megoldhatatlan gondok elé állítja az önkormányzatok többségét – közölte a szakember. Úgy vélte: sokan közülük ezért arra kényszerülnek, hogy bezárják az eddig megtartott óvodákat, iskolákat, illetve a helyhatóságok tervezik azok megszüntetését. Dobos Krisztina fő kérdésnek azt látja, hogy az anyagi kényszer és a társadalmi hasznosság közötti ellentmondás feloldható-e. Mint mondta: jelzésértékűnek tekinthető, hogy az önkormányzati törvény változtatásának a szükségszerűsége ma már minden egyes szakmai fórumon megjelenik. Hozzátette: ha az európai uniós csatlakozás előtt elkezdenénk kistérségekben, régiókban gondolkodni, akkor lehet, hogy ezeket az iskolákat nem kellene bezárni, sőt olyan új funkciókat is adhatnánk nekik, amivel ki lehetne küszöbölni az esetleges vagy a jelenlegi gyermeklétszámhiányból adódó problémákat.

Az előállt helyzetnek társadalompolitikai vetülete is van – tette hozzá Dobos Krisztina. Akár a kistelepüléseket nézzük, akár egy-egy nagyváros kerületeit, az iskolának még ma is kulturáliscentrum-szerepe van az ifjúság nevelésében. Ha az ilyen központok megszűnnek, akkor a fiatalság olyan területre tévedhet, amely nem felel meg az életkorának. Ennek a következményei beláthatatlanok lehetnek; ezért a pályázat kiírói úgy gondolták, hogy az esettanulmányokkal felhívják a döntéshozók, a kormányzati, parlamenti és az önkormányzati képviselők figyelmét, hogy egy-egy iskola bezárása nem lehet pusztán pénzügyi kérdés. Úgy vélik, ha az Európai Unióban azt az elvet akarjuk követni, hogy minden egyes polgárnak – bárhol is él – egyenlő esélyeket kell adni, akkor tudomásul kell venni: biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy mindenki számára elérhető közelségben legyenek az óvodák és a különböző típusú oktatási intézmények.

Olyan szociográfiák, szociográfiai jellegű esettanulmányok elkészítését várják, amelyek egy-egy iskola vagy óvoda bezárásának történetét írják le, elemzik annak okait, bemutatják azok összefüggéseit a helyi társadalom mindennapi életében, a település sorsában. A pályázónak vizsgálnia kell az intézmény megszüntetésének gazdasági, lélektani, demográfiai, esetleg politikai okait, értékelnie kell a hivatkozások, a döntéshozás érveit, illetve a döntés megalapozottságát. A pályázatban szerepelhet a bezárt intézmény vagyonának, például az ingatlannak a további sorsa, a megszüntetés hatása a településről való elvándorlásra és a gyerekek későbbi életútjára, életesélyeire. A pályamunkákat két példányban – a mellékelhető dokumentációval együtt – legfeljebb harminc gépelt oldalon ez év október 10-ig kell beküldeni a Népfőiskola Alapítvány, 6065 Lakitelek, Felsőalpár 3. címre. A beérkezett pályamunkákat a Magyar Nemzetpolitikai Társaság által felkért zsűri értékeli. A nyilvános értékelésre és a díjak átadására 2003. december 13-án Budapesten, a Kossuth Klubban kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.