Felfutóban a BUX

2003. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött tegnap a gyorsjelentési dömping: a múlt héten a Richter kezdte meg a második negyedéves gazdálkodási eredmények publikálását, ezt követte kedden az Egis, a Brau Union, majd tegnap az OTP, a TVK, a BorsodChem, a Globus és néhány kisebb tőzsdei forgalmú részvénykibocsátó jelentése. A legnagyobb negatív meglepetést a Synergon okozta eredményével, míg a tőzsdei árfolyamokra pozitív hatást az OTP gazdálkodási adatai tudtak gyakorolni. A Budapesti Értéktőzsde indikátora 39 pontos emelkedéssel kezdte a napot, amit egy hirtelen esés és egy egész napos emelkedési trend követett. A BUX végül napi csúcspontja közelében, 8226 ponton, 162 pontos emelkedéssel zárt. A forgalom meglepetésre elérte a 7,8 milliárd forintos határt, ebből a legnagyobb részt a 92 forinttal dráguló OTP-ra kötötték. A nap nyertese a Humet lett 8,3 százalékos drágulásával. Az OTP mellett a többi vezető részvény is jelentős emelkedésen esett át, a Mol 120 forinttal, a Richter 355 forinttal erősödött. Elemzők elmondták, hogy a piac a Matáv–Mol páros várható eredményeit párhuzamba állította az OTP eredményével, így alakulhatott ki az az euforikus hangulat, amely magasra emelte a BUX kurzusát. A tegnap publikált gyorsjelentések közül érdemes kiemelni a Globus negyedéves gazdálkodási adatait, hiszen a legnagyobb hazai konzervgyártó cég adózott eredménye 921,143 millió forint volt az első fél évben, ami 32,36 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A jelentés szerint a Globus csoport első féléves gazdálkodásával teljesítette az időarányos értékesítési tervben foglalt célokat. A kedvező adatok ellenére a Globus papírjai napközben csupán öt forintot drágultak, de ez a minimális emelkedés a tőzsde zárásának időpontjára elapadt, és előző szintjén kerültek a partvonalon túlra a konzervgyártó részvényei.
A BÉT árfolyama nem korellált a nemzetközi értékpapírpiacok kurzusaival, az FTSE és a DAX indikátora csak minimális emelkedést tudott elérni, a későn nyitó amerikai piacokon is a visszafogottság jeleit lehetett észrevenni. A frankfurti tőzsdén a kedvező negyedéves adatokat közlő MAN és a Lufthansa részvényei drágultak jobban, a brit parketten viszont a Vodafone és az AstraZeneca vitte a prímet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.