Indul az őszi szezon

Míg a hét elején jobbára csökkenés, addig a hét közepétől a növekedés volt a jellemző a nemzetközi tőkepiacokon. A befektetők a nyári szabadságolások végével megjelentek a tőzsdéken, és lassú, de határozott vételi hullámot gerjesztettek. A hétfői árfolyamcsökkenés mögött egy korrekciós tényező is meghúzódott, de a piac nem gondolta komolyan, hogy tartóssá válhat a gyengülés, hiszen több elemző a részvények alulértékeltségéről beszélt. A rövid távú befektetési szempontot figyelembe véve elemzők azt nyilatkozták, hogy jelentős haszonra lehet szert tenni az olcsónak minősített számítástechnikai papírokból is, de a magyar tőzsdén az inlikvid részvények növekedésére számítanak.

2003. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten az elemzői véleményekkel és a nagy nemzetközi tőzsdékkel egy irányba zajlott az üzletmenet, a múlt heti magyar vonatkozású hírek közül talán a Beopetrol-tendert lehetett kiemelni, mint az egyik legérdekesebb hírt. Az olajipari privatizációról szóló információk mellett a tőzsdén inkább az árakra összpontosítottak a befektetők, így „rivaldafénybe” kerülhetett az OTP, a Matáv, a Richter, a kisebb forgalmú Rába és a Synergon is.

Lecsengő balhék?

Sokan úgy remélik, hogy a Budapesti Értéktőzsde újból a régi kerékvágásba tér vissza a nyári uborkaszezont követve, ezt támasztották alá a múlt héten zajlott igen nagy forgalmú kereskedések is. A magyar parkettről az elemzők azt nyilatkozták, hogy jelenleg kevésbé függ a BÉT a nemzetközi eseményektől, mások az európai és amerikai tőzsdéken zajlott drágulásokat párhuzamba vonták a magyar eseményekkel. Viszont egy elemző sem próbálta letagadni, vagy félremagyarázni, hogy a K&H Equities, a Pannonplast-ügy a vártakkal ellentétben nem hagyott nyomot a magyar tőzsdén, amit sokan meglepőnek találtak. Hiába bármilyen félremagyarázás, a tőzsde szerepe igen fontos egy gazdaság életében, és azt sem szabad elfelejteni, hogy eddig a recessziós, baljós gazdasági állapotok között a Budapesti Értéktőzsde mindig jól prosperált. Nem volt érdemes másként nézni a tőzsdére idén sem, amikor a nyári szabadságolások idejére esett a K&H-ügye. A két hétig címlapsztoriként kezelt brókerházi botrány elcsitulni látszik, a befektetők a múlt héten megmutatták, hogy a magyar piacon igen is be akarnak fektetni, sőt az eddig preferált spekulatív papírok után újabbakat kerestek.

Átalakuló spekuláció

Több kisbefektető próbálta a nagyokat követni az elmúlt nyáron, a portfólióikat úgy alakították át, hogy a hosszabb távra vásárolt vezető részvények mellé néhány kisebb forgalmú papírt is vásároltak. Az elmúlt négy hónap nagy sztárjai az Antenna Hungária, a BorosdChem, a Brau Union és a Zalakerámia mára lecsengett ügynek tekinthető. Az Antenna Hungária (AH) esetében továbbra is a kormányzati döntésre várnak annak érdekében, hogy privatizálható legyen a társaság. Információink szerint az AH jelenlegi likvid tőkéje nagyon alacsony, így a VRAM opciók lehívását sem tudta véghezvinni. A BorsodChemnél (BC) némileg másképpen áll a helyzet, a befektetők a főtulajdonostól felvásárlási ajánlatot várnak. Az orosz tulajdonosok viszont vélhetőleg a tőzsdén keresztül vásároltak eddig BC-részvényeket, de az elmúlt napokban a vevők kiálltak a papírok mögül és pénteken már annyira inlikvid volt a részvény, hogy kötés sem született rá. Hasonló eset zajlott le a BC-vel azonos tulajdonosi körrel rendelkező Zalakerámia esetében is, ott csupán annyi volt a különbség, hogy a nyár közepén zajlott le a cégre adott felvásárlási ügylet. Később még vették egyesek a kerámiagyártó papírjait, de mára a vásárlók megfogyatkoztak és a 2000 forint fölötti ár lassan 1900 forint köré csúszott vissza. Mind a BC, mind a Zalakerámia esetében azt rebesgették, hogy kiszorításos vételi ajánlatot tesznek a többségi tulajdonosok, de ezt eddig nem tették meg. Nem született eddig ajánlat a Brau Union részvényeire sem. Attól a pillanattól, hogy a Brau többségi tulajdonosát a BBAG-t a Heineken felvásárolta, a piac azt sugallta, hogy Magyarországon is vételi ajánlatot tesz a cég, bár sokan próbálták jelezni, hogy a Heineken-ajánlat megérkezése kétséges, a kisbefektetők „tömött sorokban” vásároltak Brau Union-papírokat.

Új játékok, új játékosok

Az eddigi spekulatív papírok és célpontok kiégtek, tehát érdemes újak után nézni. A tőzsdén forgó részvények közül már nem sok olyan papírt lehet találni, amelynek még lenne valamilyen lehetősége a mesterséges árfolyammozgatásra. A-tól Z-ig nézve az Econeten, a Phylaxián, a Rábán és a Synergonon akadhat meg a szemünk. Az Econet sokáig likviditási problémával küzdött, ma jelenleg gazdálkodási adatait tekintve komolyabb akvizícióra még nem érett. A Phylaxia esetében a korábbi CrossVet ír ügy lecsengett, a cég adatait tekintve szinte nullszaldós, szemben a korábbi évek veszteségeivel. Elemzők által megvizsgált gazdálkodási adatok azt jelzik, hogy a Phylaxia növekedési lehetőségeket rejt magában, csupán egy kérdés merül fel, hogy az állat-egészségügyi termékeire milyen hatékonysággal tudja a marketing eszközeivel a figyelmet felhívni, és piacra dobni azt. Az igazi aduász viszont a Rába, az a cég mely igen hosszú ideje negatív eredményeket közöl magáról, és most, új vezérigazgatójától a befektetők és az elemzők látványos változást várnak. A Rába 107 éves magyar gépipari cég, a KGST ideje alatt tehergépjárműveiről és futóműveiről elhíresült vállalat részvényei névértékük alatt futnak a tőzsdén. A Rába számára több növekedési lehetőség is adódhat, egyrészt a kínai piacon történő megjelenés, másrészt a honvédségi tender ésszerű kihasználása, harmadrészt a DaimlerChryslerrel (DC) közös partneri viszony. A DC kapcsán felmerülhet egy felvásárlási lehetőség is, de ehhez a nagyobb tulajdonosok (Wallis, Graboplast, győri önkormányzat) hozzájárulása is kellhet. A Rábát tekintve a DC-nek azért fontos a magyar gyártóbázis, mivel a nehéz és könnyű haszongépjárműveket főként a kelet-európai és közel-keleti piacokon lehet értékesíteni. A ma már Németországban megszüntetett egyes Mercedes-Benz típusú tehergépkocsik gyártását a Rábánál igen kedvező feltételekkel tudják végezni. A szakmai múlt és a logisztikai szempont azt jelzi, hogy a DC számára stratégiai fontosságú lehet a Rába. Ha ez így van és mások, a DC számára is igen világos a lépéskényszer, akkor hosszú távon a Rába részvényei akár két-háromszorosára növekedhetnek a jelenlegi 950 forintos szintről. A „feltörekvő papírok” közül a negyedik a Synergon megérdemel némi figyelmet, a rendszerintegrátor cég, a BÉT egyik technológiai szereplője jelenleg igen alulértékelt, az eredmények javításában eltöltött többéves küzdelem mellett a Synergon menedzsmentje számlájára kell írni azt a kedvező hírt, hogy a cég akvizíciók terén és a kelet-közép-európai regionalitás ügyében továbbra is az egyik legeredményesebb cég. A Synergont az elemzők vételre ajánlják, egyrészt az alacsony árfolyama, másrészt a növekedési lehetőségek miatt. A szakértők a Synergon esetében rámutattak, hogy a vállalat tulajdonosi szerkezetét tekintve akár felvásárlási célpont is lehet, és az sem elképzelhetetlen, hogy amiként a magyar cég „viselkedik” a kisebbekkel, úgy viselkedik egy „nagyhal” a Synergonnal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.