Új tanév nagyobb anyagi terhekkel

A családok iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai idén is emelkedtek. Az oktatási kormányzat úgy véli, hogy az általuk nyújtott kedvezmények mértéke meghaladja az előző években adott támogatások mértékét, az ellenzék és a szakmai szervezetek szerint azonban ez nem haladja meg az inflációét. Úgy vélik, ez érvényes a pedagógusok jövedelmének alakulására is.

2003. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben az általános iskolák 1–4. évfolyamán átlagosan 3500 és 7000 forint között mozog a tankönyvcsomagok ára. A felső tagozatosok és a középiskolások esetében 6–15 ezer forint közötti összegre számíthatnak a szülők. A tankönyvek vásárlására az idei tanévkezdéskor az Oktatási Minisztérium 2400 forintra emelte a tanulónként járó állami támogatást. Ebből az összegből – amelyet az iskolafenntartók kapnak meg –, még le kell vonniuk az 25 százalékot. Ezt a pénzt az oktatási intézmények tartós tankönyvek és kötelező olvasmányok vásárlására költhetik el. Az említett összeghez a rászoruló tanulók esetében még személyenként 5600 forint jár. Idén az ingyentankönyvekre való jogosultság is a viták kereszttüzébe került. A szaktárca meghirdette, hogy szeptembertől a kedvezményt már nemcsak a nagycsaládosok, az egyedülálló szülők és a fogyatékkal élőket nevelők vehetik igénybe, hanem azok az alsó tagozatosok is, akik után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítanak. Számításaik szerint több mint hatszázezer diákot érint a juttatás.
A Fidesz szerint azonban nem bővítették, hanem csak átformálták a kedvezményezettek körét. Így a szülők többségének – Medgyessy Péter kormányfő választási kampányában tett személyes vállalása ellenére – továbbra is fizetnie kell a tankönyvekért. Sőt előfordul az is, hogy az olyan családoknak is fizetniük kell a könyvekért, akik eddig ingyen kapták meg azokat. Emellett a tavalyi 2390 forintos támogatás tíz forinttal történt növelése messze elmarad az inflációtól.

A Tankönyvesek Országos Szövetsége, amellett, hogy egyetért az ingyenesség fokozatos bevezetésével, azt szeretné elérni, hogy a tanítást segítő kiadványok, taneszközök jelenlegi 25 százalékos áfakulcsát 5-6 százalékra csökkentsék. Emellett úgy vélik, hogy új tankönyv- és taneszközrendeletet kellene alkotni, mert a jelenlegi jogszabály helyenként ellentmondásos és hiányos.
Az önkormányzati támogatások mellett a családokra háruló tanévkezdési kiadásokat már évek óta segíthetik a munkahelyek is. Ez október elsejéig tízezer forint keretösszegig adómentes. Ezt a lehetőséget azonban nem mindig használják ki a dolgozók. Érdemes pedig a munkahelyeken érdeklődni, mert a dologi juttatás, számla vagy utalvány formájában adható támogatást mindkét szülő megkaphatja, ha egy cégnél dolgoznak.

A Pedagógusok Szakszervezetének kimutatása szerint az elmúlt esztendőben az oktatásban 31,8 százalékkal emelkedett a dolgozók bruttó átlagkeresete. Az idei év első felében a 2002. évi átlagkeresethez képest az emelkedés 25,1 százalékos volt. Nem véletlenül, hiszen a 2002. szeptemberi közalkalmazotti béremelés ebben az ágazatban érezteti leginkább a hatását. Ezzel az emelkedéssel az átlagkeresetek listáján 2002-ben az oktatás a 7., majd 2003-ban a 4. helyre jött fel. Az érdekvédelmi szervezet szerint ezzel az eredménnyel akár elégedettek is lehetnénk, ám ha azt tekintjük, hogy a legtöbb diplomást foglalkoztató ágazat, az oktatás (az ágazat munkavállalóinak több mint 60 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel) átlagkeresete ugyan 19,3 százalékkal – a pedagógusoké közel 30 százalékkal – a nemzetgazdasági átlag fölött van, a szellemi foglalkozásúak átlagkeresetétől a pedagógusok átlagkeresete még mindig jelentős mértékben – több mint tíz százalékkal – elmarad. A felzárkóztatást tehát folytatni kellene. Álláspontjuk szerint a költségvetési egyensúlyi problémák ellenére sem engedhető meg, hogy az ágazat, a pedagóguskeresetek pozíciója romoljon, reálértéke csökkenjen.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint, mivel ebben az évben nem volt újabb béremelés, a tavalyi fizetések folyamatosan veszítenek az értékükből. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség információi szerint a Medgyessy-program részeként 2004-ben a bérek reálértékének a befagyasztását tervezik, miközben számos adókedvezményt megvonnak. Azaz nő az adóteher, az árak pedig gyakran az inflációt meghaladó mértékben emelkednek. A nagyobbik ellenzéki párt a múlt pénteken bejelentette: törvénymódosító csomagot nyújtanak be a közoktatási törvényhez. Terveik szerint az érintett szakmai és szakszervezetekkel áttekintik a közoktatási törvény a mai napon életbe lépő módosításának a pedagógusok alkalmazását érintő elemeit, ezután tesznek javaslatot többek között a túlmunka elrendelésére vonatkozó szabályozás módosítására. Ismert: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos aláírásgyűjtést kezdeményez, hogy a parlament minél előbb módosítsa a közoktatási törvénynek a pedagógusok többletmunka-vállalására vonatkozó, úgynevezett „cselédpasszusát”. Az Országos Választási Bizottság várhatóan a napokban dönt a kérdőívek jogszerűségéről. Az érdekvédelmi szervezet elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek tartja, hogy a munkáltató egyoldalúan elrendelhesse, hogy a pedagógusok akár évi plusz 496 órát tanítsanak. Hiszen ez más közalkalmazottaknál legfeljebb évi kétszáz, ha kollektív szerződés alapján dolgoznak, akkor évi 280 óra lehet. A közoktatási törvény pedig azt mondja ki, hogy a tanárok további 216 órára kötelezhetők.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a törvénymódosító csomagban azt is javasolja majd, hogy 2004 januárjától jelentősen emelkedjen az oktatási intézményekben az osztályfőnöki, csoportvezetői és intézményvezetői pótlék. Ennek a bevezetésére – bár már idén január elsejétől ígérte a jelenlegi oktatási kormányzat – mostani elképzeléseik szerint 2004 szeptemberétől kerülne sor. Elfogadása esetén ugyancsak a pedagógus-fizetések emelését segítheti az a fideszes javaslat, amely a pályakezdőkre vonatkozna. Az úgynevezett mentorprogramba bekapcsolódó kezdő pedagógusok szakmai támogatásra és magasabb jövedelemre, a mentorságot vállalók pedig mintegy 15-20 százalékos pluszjövedelemre számíthatnának. A Fidesz hasonló többletjuttatás mellett javasolja a mesterjelölt és a mesterpedagógus cím bevezetését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.