Beleerősített a forint

2003. 09. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekciós hatások érvényesültek a tőkepiacokon, így a BUX követte a nemzetközi értékpapírpiacokat, amelyek gyengélkedést mutattak tegnap. A magyar tőzsdemutató már nyitáskor előző szintje alatt állt, és az első másfél óra elteltével 80 pontot zuhant. A kora délután kivárással telt el, a BUX sokáig időzött a 9240 pontos határ körül, majd a Texas Instruments negatív profitjóslata sorra nyomta le az európai tőzsdék értékeit. A BÉT indikátora napi mélypontja közelében, 9160,66 ponton zárt, ami 159,60 pontos gyengülésnek felelt meg. Alacsony, 7,77 milliárd forintos forgalom mellett esett vissza a BUX árfolyama, amelyre a legnagyobb hatást a Richter-, a Matáv- és a Mol-papírok csökkenése gyakorolta. A gyógyszergyártó cég részvényei 480, a távközlési papírok 20 forinttal csökkentek. A Mol és az OTP ára tartotta vissza a legjobban magát a beeséstől, az olajipari papírok 150 forintot vesztettek értékükből, míg a banki részvények 14 forinttal lettek olcsóbbak. Az OTP-t még a The Banker pénzügyi szaklap által adott, Magyarország legjobb pénzintézete cím sem tudta drágítani. A kis forgalmú részvények közül a nap nyertese a Titász lett 200 forintos erősödésével. Hasonlóan jól szerepelt az Antenna Hungária, a Globus, valamint a BorsodChem is. A Rába ára 940 és 955 forint között ingázott, a győri cég részvényei azért gyengültek, mert nem felelnek meg a BUX-kosár feltételeinek, így sokáig kétséges volt, hogy a Rába részvényei kikerülnek-e a felülvizsgált kosárból. A tőzsde záráskor közölte, hogy nem változott a BUX-kosár összetétele, így a Rába befektetői fellélegezhettek.

A bankközi devizapiacon a forint a keddi stagnálás után tegnap újból erősödött, délután fél négykor 9,20 százalékon állt a sáv erős oldalán, tizennégy bázisponttal erősebb helyzetben, mint kedden a hivatalos kereskedés végén – írta az MTI–Eco.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.