BÉT: enyhe emelkedés

Már hat napja tart a folyamatos erózió a nyugat-európai tőzsdéken, a magyar parketten viszont minimális erősödést lehetett tapasztalni.

2003. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FTSE és a DAX tegnap a csütörtöki amerikai gyengülések miatt esett vissza, de a vállalati hírek sem voltak igazán meggyőzők ahhoz, hogy a piacok növekedésbe tudjanak fordulni. A Michigani Egyetem által tegnap közölt adatok azonban tovább rontották a befektetők hangulatát, az egyetem bizalmihangulat-mutatója 87,7 pontra csökkent. Az amerikai 3,3 százalékos GDP-adatnak viszont optimizmust kellett volna okoznia, de a Wall Street nem reagált a javuló makrogazdasági adatra. Budapesten viszont más volt a helyzet, a BUX ugyan nyitás után 9000 pont alatt is volt, de a nap nagyobbik részében emelkedett. Reggel hárompontos mínusz, majd délben már öt-hat pontos pluszt is fel tudott mutatni a hazai tőzsdeindikátor. A szerény emelkedés és az azt követő erőteljes növekedési roham zárás előtt vélhetőleg az inlikvid piacon megjelenő spekulánsok pozíciózárása miatt történhetett. A BUX végül 11,86 pontos emelkedéssel zárta a napot, a forgalom 2,5 milliárd forintot ért el, ami igen meglepő, hiszen a nyári uborkaszezonon már túl vagyunk, a karácsonyi visszaesés meg még várat magára két és fél hónapot. Elemzők sem tudták megmondani, hogy a befektetők miért nem bíztak tegnap a magyar piacban, a sok magyarázat közül talán az állta meg a helyét, amely a nemzetközi árfolyamgyengülésekkel és az arra összpontosító spekulánsokkal indokolta a forgalom csökkenését.
A vezető részvények között megosztottságot lehetett felfedezni, a Mol és a Richter a BUX-ra emelkedőleg, míg a Matáv és az OTP gyengítőleg próbált hatni. A Richter 205 forinttal (+1 százalék) drágult.
A forint a korábbi napokban tapasztalt drágulási trendjét nem követte, a devizapiacon záráskor 9,83 százalékon állt a sáv erős oldalán, 15 bázisponttal gyengébben a csütörtök délutáni helyzeténél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.