Nyerő lapok Karsainál

Minimum egy hónapba, de akár hosszabb időbe is telhet a Pannonplast Rt. rendkívüli közgyűlésének összehívása, amit a Karsai Holding Rt. mint a műanyagipari cég egyik meghatározó tulajdonosa kezdeményezett. A Pannonplast Rt. vezetésének előbb meg kell vizsgálnia a tulajdoni viszonyokat, majd annak ismeretében döntenie kell a közgyűlés összehívásáról. A jelenlegi helyzetben akkor, amikor még az áprilisi közgyűlésen megszavazott alapszabály-módosításokat és a Britton Kft. tulajdoni hányadát nem vezette át a cégbíróság – a jelenleg folyó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, valamint a rendőrség által kezdeményezett vizsgálatok miatt –, van esélye a Karsai Holdingnak, hogy immáron harmadik alkalommal sikeresen vegye be a Pannonplast „bástyáit”.

2003. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább ötven nap, de akár három hónap is eltelhet a Pannonplast következő rendkívüli közgyűléséig. A társaság részvényesi találkozóját az egyik meghatározó tulajdonos, a Karsai Holding Rt. hívta össze azért, hogy a Britton Kft. és a holdudvarába tartozó cégek által delegált menedzsmentet visszahívják a tulajdonosok, valamint hogy a Pannonplast jelenlegi gyenge gazdálkodását pozitív irányba fordítsa. Karsai Béla, a Karsai Holding Rt. elnöke és tulajdonosa eddig két alkalommal próbálta meg megszerezni a Pannonplast irányítását. Az első alkalommal a műanyagipari cég vezetése fúrta meg Karsaiék törekvését, míg a második alkalommal egy új befektető, a Britton Kft. és a hozzá tartozó Kartonpack Rt., valamint a Pevdi Divat Kft. tudott győzelmet aratni. Utóbb kiderült, hogy a Britton Kft. az utolsó közgyűlésen cinkelt lapokkal játszott és csalárd módon nyert, hiszen a Pannonplast alapszabálya kimondja, hogy egy tulajdonosi kör – ha bármilyen mennyiségű tulajdoni hányadot birtokol is – csupán 12,5 százalékos szavazati jogot élvezhet. A Britton, a Pevdi és a Kartonpack viszont külön-külön szavazott, és ezzel minimális mértékben, de leszavazták a Karsai Holding javaslatait. Mint később a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rámutatott, cégösszefonódásról van szó a három társaság esetében, így a közgyűlésen megszavazatott alapszabályi változások nem érvényesek, ezeket a módosításokat a mai napig nem vezette át a cégbíróság.

Karsai–Britton: 0:0

Van esélye a Karsai Holding Rt.-nek, hogy a 2003-as év botrányát kirobbantó Pannonplast-ügy egyik főszereplőjét, magát a Pannonplast Rt.-t megszerezze, de csak akkor tud irányító befolyást gyakorolni, ha a jelenlegi menedzsment észreveszi, hogy lassan nem marad más hátra, mint a visszavonulás. Ahhoz viszont, hogy Karsaiék delegáltjai ülhessenek a boardban, gyors és nem elhúzódó részvényesi megfeleltetés és az azt követő harminc napon belüli közgyűlés megléte szükséges. Ami néhány éve nem kellett, azt most lehet, hogy le kell nyelnie a Pannonplast vezetésének, hiszen lassan már a kisrészvényesek abban is kételkedhetnek, hogy a menedzsment nem a cég érdekeit védi, hanem saját célok érdekében tevékenykedik. Karsai Béla a 2001-ben szerzett meghatározó tulajdont cégén, a Karsai Holding Rt.-n keresztül a Pannonplastban, mely már akkor is meghatározó szereplője volt a magyar műanyagiparnak.

Elhibázott lépés

A két évvel ezelőtti tulajdonszerzés óta a Karsai Holding folyamatosan próbálta a Pannonplast vezetését rávenni, hogy a két társaság között szorosabb kapcsolatot létesítsenek, így a hazai és a nemzetközi piacon együttes erővel vegyék fel a versenyt az olcsón dolgozó kelet-európai és délkelet-ázsiai cégekkel. Hol hibázott Karsai Béla? – tehetjük fel a kérdést. Igazából akkor lőtt bakot a Karsai Holding, amikor 2001-ben arra gondolt, hogy a meglévő, valamivel tíz százalék feletti tulajdonával rá tudja venni a Pannonplast igazgatóságát, hogy érdemes egyesíteni erőiket. Az akkor még elnök-vezérigazgató Fehér Erzsébet és igazgatói elutasították az együttműködést, és elvetették azt, hogy Karsaiék bármilyen módon bekerülhessenek a Pannonplast vezetésébe. Utóbb kiderült, hogy mind Fehér Erzsébet, mind Karsai Béla rosszul döntött. A Pannonplast alapszabálya kimondja, hogy a cég közgyűlésén egy szavazó és a hozzá kötődők csupán 12,5 százaléknyi szavazati joggal bírnak még akkor is, ha a cég részvényeinek 12,5 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadát birtokolják. Ezt az alapszabályi pontot kerülte meg ügyes módon az idei áprilisi közgyűlésen a Britton Kft. és az általa vezetett cégegyüttes. A Britton közös erővel – és még ki tudja, milyen forrásokból – néhány százalékkal több szavazatot tudott felmutatni, mint a Karsai Holding, sőt feltehetően a Pannonplast menedzsmentjének tagjai is inkább a Brittont választották, mintsem a többször az ajtón kidobott, de az ablakon visszamászó Karsai Bélát. Később jól látszott, hogy ha Karsaiék nem a tiszta módon jártak volna el, akkor már régen megszerezhették volna a Pannonplast vezetését. Mivel nagyon úgy néz ki, hogy Karsai Béla nem gondolta azt, hogy még más is kipécézi a Pannonplastot, így vélhetően nem gondolt arra sem, hogy csalárd módon próbál meg irányítást szerezni, így tehát a Karsai Holding nem törekedett a 12,5 százalékos tulajdonnál lényegesen nagyobb részesedés megszerzésére. A Britton viszont láthatóan igen jól megtalálta azt a szöget, amin keresztül gólt rúghat, és már a hálóban volt a labda, amikor a PSZÁF mint a tőkepiaci meccset felügyelő bíró sípolt, és szabálytalanságért lefújta a meccset. A cégbíróság az áprilisi közgyűlési határozatokat, illetve az alapszabály változásait várhatóan nem jegyzi be, így a Karsai Holding a Pannonplast Rt. múlt héten kezdeményezett rendkívüli közgyűlését már csak a törvényi szabályozások betartása miatt is meg kell tartani. Kérdés, hogy a jelenlegi vezetés mennyire látja be, hogy legjobb tiszta vizet önteni a pohárba. Fehér Erzsébetnek immáron harmadik alkalommal kell szembenéznie a Karsai Holdinggal, és ezúttal minden esélye meglehet Karsai Bélának, hogy a két éve szorgalmazott lépéseket megvalósíthassa a Pannonplastnál. A jelenlegi board számára talán az a legjobb, ha húzzák az időt: egyrészt várhatnak a cégbíróság határozatára, másrészt a tulajdonosi megfeleltetést is elhúzhatják.

Öngól a Brittontól

A kisrészvényesek és a kívülállók szemszögéből nézve a menedzsment számára viszont az időhúzás egyenlő lehet az öngóllal. Karsai Béla vélhetően a jelenlegi Pannonplast-vezetést elnököstől, igazgatóstól menesztené, amit akár jogosnak is lehetne nevezni, hiszen eddig mindent megtettek annak érdekében, hogy a Karsai Holding törekvéseit részben vagy egészben keresztülhúzzák, másrészt mindenképpen szükség van a vállalat racionalizált átszervezésére. Sőt a társaság az idei első fél évben jelentős veszteséget, mintegy egymilliárd forint negatívumot termelt, ami elemzők szerint az év végéig akár kétszeresére is nőhet, ez is a vezetés felállítása mellett szólhat. A kisrészvényesek szemszögéből nézve viszont várhatóan Karsai Béla az, aki megmentheti a céget, és osztalékot adhat a részvényekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.