Optimisták a piacok

Szeptember első hete jelentős tőzsdei árfolyam-emelkedésekkel zárult, a szabadságról visszatért befektetők „megrohamozták” a tőkepiacokat, és vételi megbízásokkal magasra húzták a részvényárakat. A hétfői napon ugyan az amerikai munka ünnepe miatt a Wall Street nem tudott hatást gyakorolni az európai parkettekre, de utólag visszatekintve lehet, hogy így jobb is volt, mivel a DAX és az FTSE komoly növekedést mutatott. A hét első fele a drágulás jegyében telt el, míg a szerdai naptól a korrekciós hatások érvényesültek.

2003. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Optimizmus, határtalan bizalom jellemezte a múlt hét tőzsdei kereskedését a magyar piacon. A BUX kisebb hezitálásoktól és korrekcióktól eltekintve tartós növekedést mutatott fel. A hétfői, egy százalék körüli növekedést kedden az előző napihoz hasonló szintű gyengülés követte, a szerdai nap azonban kiemelkedő, 2,15 százalékos emelkedést hozott a magyar tőzsdemutatónak, a hét második fele viszont a befektetők haszonrealizálásaival telt.

Drágulás – eladás

Már a hét első napján jól látszódott, hogy ha és amennyiben negatív hírek nem jelennek meg a tőzsdéken, akkor a hét jelentős árfolyam-növekedéssel zárulhat. Ezt támasztotta alá az is, hogy a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84,59 pontos emelkedéssel 9145,07 ponton zárt hétfőn – ezen a szinten az árfolyammutató utoljára 2000 közepén volt. A forgalom ugyan csupán 6,93 milliárd forint lett, de ezt az elemzők a zárva tartó amerikai értékpiacokkal és a tengerentúli ünneppel magyarázták. A BUX-ra a vezető részvények és azok közül is a történelmi csúcsra emelkedő OTP-papírok hatottak a legerősebben. A banki részvények 0,56 százalékkal 2690 forintra ugrottak. Jól szerepelt még a Matáv, a Mol és a Richter is 2,15 százalékkal drágult. A kis kapitalizációjú papírok közül hétfőn a Globus vitte el a nyertesnek járó pálmát. A konzervipari cég részvényei 4,04 százalékkal erősödtek, a Globust a lengyelországi fagyasztott termékeket gyártó üzemek megvásárlása erősítette.
Enyhe korrekció rázta meg a BUX-ot a keddi napon. Az elemzők elmondták, hogy a hétfői növekedés és történelmi magasságok elérését követve több papír esetében beindultak a programozott eladások. Az értékesítéseket mi sem mutatta jobban, hogy több tőzsdén forgó cég menedzsere is úgy döntött, hogy csökkeni portfóliójában szereplő saját vállalati részvényeit. A csúcson vagy a csúcs közelében eladó igazgatók vélhetőleg ismerték André Kosztolányi azon mondását, hogy „emelkedéskor kell eladni, meg gyengüléskor venni kell a tőzsdén”. Hogy a tőzsdeguru vagy más korábbi elhatározások miatt adtak eladási megbízást többen – nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy kedden megremegett a „háziaszszonyok” (tömegekkel együtt haladó, irányítható befektetők) keze is. A tőzsde szempontjából a spekulánsok „gyöngyszeme” az a befektetői réteg, amelyik mindig az eseményekkel késésben van, nem ismeri a bennfentes híreket, így nem határozza meg az árfolyamok irányát. Ezek a befektetők valójában a tömegekkel együtt haladnak, és nyerészkedni próbálnak. Így történt ez kedden is, amikor minden „háziasszony” arra várt, hogy az amerikai tőzsdék beesnek, de ez a jóslat nem vált be, a Wall Street jelentős növekedést produkált. Negatív befolyást gyakorolt még a magyar GDP-adat is a BUX-ra, amely 1,08 százalékkal gyengült. Sokan azt gondolták, megvolt a csúcs, jöhet a gyengülés, és eladtak. Szerdán rájöttek a keddi eladók, hogy kár volt, a BUX megismételte, sőt felülírta hétfői növekedését, és 2000 májusában mért szintjére nőtt. Kedden 11,24 milliárd forintos forgalom mellett zajlott a kereskedés, akkor a vezető részvények árfolyamai hűen tükrözték a BUX elmozdulását. A blue chipek kivétel nélkül beesést jeleztek, a nap egyik nagy vesztese az OTP lett 2,38 százalékos csökkenésével.

Jönnek a vevők a BÉT-re

A kedden csőbe húzott befektetők szerdán – látva az amerikai makroadatokat, valamint azt, hogy a tengerentúlon tartósnak mutatkozik a növekedési trend, újból „megrohanták” a BÉT parkettjét. A hét közepén 10,32 milliárd forintos forgalom mellett zajlott az üzletmenet. A BUX 2,15 százalékkal ugrott hároméves csúcsára, a nagyobb forgalmú papírok és a BUX-ra nagyobb hatással bírók egytől egyig drágultak. A Richter 21 200 forinton zárt, ezen a szinten utoljára az 1998-as választásokat követve, az orosz válság előtt volt a gyógyszergyártó cég papírjának ára. A Richterről és árfolyamának növekedéséről elemzők elmondták, hogy a magyar gyógyszergyártó szektor legnagyobb cége soha nem látott ütemben növekszik, s az elemzések azt mutatják, hogy a Richter kurzusa akár a 25 ezer forintos szintre is emelkedhet, bár akkor már némileg túlértékelt lehet. A tőzsde túl hirtelen növekedéséről a szakértők azt nyilatkozták, a piac már megérett egy „felülvizsgálásra”, több papír nem a megfelelő áron mozgott, itt rámutattak a szerdán még igen visszafogottan mozgó Molra, amelynek ára a hét közepén még nem követte teljes egészében az eseményeket. Pénteken már látni lehetett, hogy az olajipari papírok is „felvették a kesztyűt”.
Ahogyan azt várni lehetett, a befektetők „meghimbálták” a piacot, a hétfői fel, majd a keddi le és a szerdai fel után csütörtökön újból korrekció és kivárás hangulata uralta a magyar parkettet. A „többség” egy újabb kitörésre várt – ez meg is érkezett pénteken a Mol személyében –, és némileg hasznot is realizált. A forgalom 12 milliárd forintra nőtt, ez jelezte a legjobban, hogy a kiváró és eladói oldalra felsorakozó „háziasszonyok” papírjait az okosabbak és dörzsöltebbek megvásárolták.

Elrajtolt a Mol is

Jelentős forgalomnövekedés mellett zajlott le a csütörtöki magyar tőzsdei kereskedés, a részvények ára vegyesen alakult, a blue chipek is megosztottan viselkedtek, a Mol és az OTP ára gyengült, míg a Matáv és a Richter kurzusa nőtt. A Richter újabb rekordot döntött meg 21 495 forintos záróárával. A magáról kedvező adatokat szolgáltató BorsodChem kurzusába újból visszatérni látszott az élet, mintha megint megjelent volna az a vevő, aki korábban vette a vegyipari cég részvényeit. A BC közölte csütörtökön, hogy a következő három év során 80-90 milliárd forintnyi beruházást hajt végre. A vegyipari cég elsősorban a vállalat ciklikus jellegét akarja kivédeni azzal, hogy a PVC mellett MDI- és TDI-termékek gyártását erősíti.
A hét utolsó kereskedési napja nem a várt növekedéssel zárult, de azért a befektetőknek nem kellett elkeseredniük, hiszen a BUX csupán fél százalék körüli gyengülést jelzett, a forgalom viszont megtartotta a korábbi napokban elért 10 milliárd forintos átlagát. A nap meglepetése a Mol lett. Az olajipari cég részvényei négyéves csúcsukra emelkedtek azzal, hogy 6030 forinton zártak. Az elemzők rámutattak, hogy a Mol alulértékelt volt, a privatizációs tervek ellenére a cég részvényei sokáig nem követték a többi blue chip által elindított növekedési trendet. A pénteki napon a Mol a többi részvényt utolérte, sőt némely esetben le is körözte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.