Tovább drágult a forint

2003. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes árfolyam-ingadozások borzolták a kedélyeket a tegnapi tőzsdei napon. A nyugat-európai piacokon napközben meredek zuhanást jeleztek az indexek, de a nyitáskor felfelé mozduló amerikai Dow Jones és Nasdaq az FTSE és a DAX kurzusát korrekcióra sarkallta. A pesti tőzsdén is nagy volt a kilengés, a BUX nyitás után 8980 pontig esett vissza, az indikátor jó negyedórát töltött a 9000 pontos határ alatt, majd korrigált, és napi csúcspontja közelében 9091,8 ponton zárt. A BUX 57,3 pontos emelkedését szakértők igen meglepőnek találták, mivel a kereskedés nagy részében az index a veszteséges tartományban volt. A délutáni fellendülést részben a Wall Streetről érkező hangulatváltás, másrészt a day trade shortra (napközbeni árfolyamcsökkenésre) spekuláló befektetők záráskori vételei okozták. A magyar tőzsde iránti érdeklődés csökkenését mi sem mutatta jobban, mint a 3,9 milliárd forintos igen alacsony forgalom.
Napközben még javában veszteséget jeleztek a vezető részvények árfolyamai, de délutánra némileg megfordult ez a trend, így a BUX-ra kedvező hatást tudtak gyakorolni. Drágulással zárta kereskedést a 2,7 százalékkal felértékelődő OTP, a kisebb forgalmú papírok közül az Egis és a Graphisoft tudott erősödni, veszteséget jelzett viszont a Matáv és a Richter kurzusa. A Mol ára az utolsó pillanatban esett viszsza 6115 forintos előző szintjére és azon a ponton is zárt. A nap meglepetését az Agrimpex okozta 11,1 százalékos drágulásával. Brókerek elmondták, hogy az Agrimpex esetében néha vevők jelennek meg, akik az eladásra felkínált részvényeket felvásárolják, így tegnap azt a 10 darab 2000 forintos ajánlatot vette ki a vevő, ami az ajánlati könyvben benne volt.
A bankközi devizapiacon a forint záráskor 9,91 százalékon állt a sáv erős oldalán. Az euróval 254,30/50 forinton kereskedtek, mintegy 0,70 forinttal gyengébben a hétfő délutáni árfolyamnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.