időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Bővül a gyanúsítottak köre

Szenvedi Zoltán
2003.10.28. 23:00

Csaknem ötven újabb gyanúsítottja lehet a Nemzetbiztonsági Hivatal adatai alapján indult, szeptemberben nyílttá tett földhivatali nyomozásnak – értesült lapunk. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség – a közel százötven oldalas lehallgatási jegyzőkönyvben szereplő információkat felhasználva – további földhivatali ügyintézők, nepperek és ügyvédek érintettségét vizsgálja.

Korábban beszámoltunk róla, hogy szeptember 25-én vesztegetés és hivatali visszaélés gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek kilenc földhivatali dolgozót, valamint K. János, C. Attila és L.-né C. Éva ingatlanneppereket, de később valamennyiüket szabadon engedték. A rendőrség szeptemberben a Nemzetbiztonsági Hivatal év elején kezdett vizsgálatának adatai alapján indította meg a nyílt eljárást.
A nyomozók jelenleg a csaknem százötven oldalas lehallgatási jegyzőkönyvet dolgozzák fel, amely alapján közel ötven, eddig felelősségre nem vont földhivatali dolgozót, ingatlanneppert és ügyvédet gyanúsíthatnak meg. A múlt héten őrizetbe vett három ügyvéd közül ketten vallomást tettek. Úgy tudjuk, a jegyzőkönyvek egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak ellenük. Ebben a neppereket arra kérik, hogy az általuk megjelölt tulajdoni lapokon módosításokat végeztessenek el az ügyintézőkkel. A szolgáltatásért cserébe alkalmanként húszezer forintot adtak. Kevesebb járt viszont azért, hogy a nepperek soron kívül kikérjék a megadott tulajdoni lapot: ezért ötezer forintot fizettek.
Értesülésünk szerint a rendőrök több száz oldalnyi okiratot várnak a földhivataltól. A tulajdoni lapokon és a különféle dokumentumokban jogtalan módosításokat keresnek a nyomozók. Igaz, legtöbbször csupán az ügymenet felgyorsításáért kapták, illetve adták az ügy szereplői a csúszópénzt.
Arra is volt példa, hogy az ügyintézők a lapokon szereplő széljegyzetek közül esetenként jelzálogot vagy végrehajtási jogot is töröltek a nepperek kérésére. Ezért pedig százezres nagyságrendű összeget kaptak.
A gyanúsítottak telefonon érintkeztek egymással, s ez lett a vesztük. Az ingatlannepperek a mobiljukon adták le a rendelést a földhivatal dolgozóinak. Pontosan megmondták nekik, hogy milyen módosítást szeretnének az ingatlan tulajdoni lapján, amit legtöbbször még aznap, zárt borítékban a hivatal portáján vettek át. Az okiratokat beárazták, a díj nagysága pedig attól függött, hogy milyen változtatást kellett rávezetni a lapra. Az összeget az ügyintézők ebédidőben, vélhetőleg a hivatalon kívül kapták meg a nepperektől. Az immár tizenhat tagú társaság március és június között követette el a bűncselekményeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.