időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Mádl Ferenc a Székelyföldön

Pataky István
2003.10.28. 23:00

Jelen van a teremtő erő az erdélyi magyar társadalomban, s ez azt jelenti, van jövő – mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök Csíkszeredán. A Márton Áron Gimnázium diákjai előtt tartott előadásában az államfő kiemelte: elsősorban a civil szervezetek aktív szerepvállalásának köszönhetően építkezési folyamat vette kezdetét a magyarlakta településeken. Magánlátogatásának harmadik, befejező napján Mádl Ferenc egyebek mellett meglátogatta az épülőben lévő Szent Ágoston- templomot és a két héttel ezelőtt felavatott, Makovecz Imre által tervezett millenniumi templomot, amelynek felépítéséhez a magyar és a román állam egyaránt hozzájárult anyagilag.
Csíkszeredából a köztársasági elnök Székelyudvarhelyre utazott. A több mint kilencven százalékban magyarok által lakott székelyföldi városban Mádl Ferenc találkozott a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának diákjaival, majd Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester meghívására részt vett a városháza dísztermének névadó ünnepségén. A terem tegnaptól Szent István nevét viseli. „Aggaszt bennünket, ha azt halljuk Budapestről, hogy korábban túlszerettek minket, és ha azt üzenik nekünk is, tanuljunk meg kicsik lenni” – hangsúlyozta felszólalásában Szász Jenő. Mint mondta, sajnálja, hogy a romániai magyarság kettős állampolgárság iránti igényét az államfőnek hivatalosan nem tolmácsolták azok, akiknek ez kötelességük lett volna. Hozzátette, biztos benne, hogy a szülőföldjén boldogulni akaró székelyudvarhelyi lakosság az erdélyi magyarsággal együtt igényli a kettős állampolgárságot. Mádl Ferenc erdélyi magánlátogatása Orbán Balázs székelyudvarhelyi szobrának megkoszorúzásával ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.