Növeli piacát az OTP

Minden jel arra mutat, hogy a magyar OTP Bank Rt. a térség legsikeresebb, legnagyobb bankjává válik hat–tíz éven belül. Az egész akkor kezdődött, amikor 2001 elején Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatta az újságírókat, hogy határainkon túli akvizícióra készülnek. Meglehetősen bizarrnak tűnt a bejelentés, de a bankvezető egy hónappal később közölte, hogy nem is kellett messzire menni, csak ide, a szomszédos Szlovákiába, ahol volt olyan pénzintézet, amely minden szempontból megfelelt a bank elvárásainak.

2003. 10. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éven belül a szlovák akvizíciót követte az bolgár DSK Bank idei privatizációja, és várhatóan a jövőben az Albán Takarékpénztárral folytatódhat a terjeszkedés. Az OTP elhatározta, hogy Kelet-Közép-Európában és Délkelet-Európában stratégiai pontokat állít fel, ezeket a „bástyákat” privatizációs tendereken keresztül kívánja megszerezni. A terjeszkedés 2001 tavaszán el is kezdődött a szlovák IRB-vel, amit végül 2002-ben sikerült megvásárolni. Az IRB-t követte a romániai Banca Comerciala Romana (BCR) felvásárlásának kísérlete, ezt a bukaresti hatóságok torpedózták meg, miután láthatóan a HVB–OTP konzorciumnak kellett volna odaadni a bankot. A sikertelen BCR-magánosítást követve olyan pletykák is megjelentek tőzsdei körökben, hogy egy másik román pénzintézet, a Banca Transilvania is érdekes lehet az OTP-nek.
Közben a szlovák bankot konszolidálta az OTP, és az idén megalapította az OTP Garancia zivotná poist’ovna a. s. társaságot is.
A sikertelen romániai privatizációt követve az OTP Bank nem csüggedt el, terjeszkedési stratégiáját nem vetette el, és a déli szomszédoktól távolabbi területekre próbált koncentrálni, tette ezt vélhetőleg azért, mert a bukaresti kormány a magyar cégeket nem tekinti megfelelő üzleti partnernek.
Az idén Románia után Bulgáriában keresett megfelelő méretű, növekedési lehetőségeket rejtő privatizálás alatt álló bankot. A szófiai privatizációs ügynökség a DSK Bankot magánosítási eljárásban kívánta értékesíteni, az OTP 311,1 millió eurós ajánlattal meg is nyerte a tendert. A múlt héten lezajlott a DSK Bank tulajdonosváltáshoz kapcsolódó közgyűlése is, ahol az OTP Bank vezetőit a felügyelőbizottságba választották. A részvényesi találkozót követve a magyar pénzintézet vezetői információt adtak az OTP-vel kapcsolatos jövőbeli elképzeléseikről, valamint a megvásárolt DSK Bank új stratégiájáról. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója többek között az ügylet jelentőségéről úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy Bulgáriában az OTP Bank az első tőkeerős és nemzetközileg is elismert pénzügyi vállalat Magyarországról, amelynek megjelenése lendületet adhat a bolgár–magyar gazdasági-kereskedelmi kapcsolatoknak is.
Spéder Zoltán vezérigazgató-helyettes viszont rámutatott, hogy az OTP a bulgáriai DSK megvásárlását követve újabb tranzakciók után kutat. E törekvések jegyében adták be ajánlatukat az Albán Takarékpénztár privatizációjára, és ezen az úton haladva Délkelet-Európában további pozíciók megszerzését irányozták elő.
Csányi Sándor hangoztatta, hogy öt év alatt a bolgár bank értékét meg kell teremteni, sőt az időközben megvalósuló tervet át kell majd formálni oly módon, hogy a DSK értéknövelését is meg tudják célozni. Magyarán szólva öt évet adott a bankvezető a DSK-nak arra, hogy az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb bolgár pénzintézetté nője ki magát.
A bankvezér szerint célként tűzték ki, hogy az OTP tapasztalataira alapozva a DSK a bulgáriai bankpiac legjobb teljesítményű szereplőjévé váljon, és adózás előtti eredménye meghaladhatja a 2002. évinek a négyszeresét is, sőt az ötödik évben átlépheti a százmillió eurót. A stratégia kimondja, hogy a DSK mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedése a jelenlegi 14 százalékról 18-ra növekedjen, s így a DSK a bolgár bankpiac legnagyobb szereplőjévé váljon.
Az ötéves stratégiai terv hatszázmillió levás, háromszázmillió eurós fejlesztéssel számol, amely a korszerű információtechnológiai rendszer megteremtését, az internet- és mobilbankolást, valamint a bankfiókok korszerűsítését szolgálja. A DSK eddigi teljesítménye, adottságai és tervei alapján a bank képes kitermelni a fejlesztések megvalósításához szükséges forrást – áll az OTP közleményében.
Stratégiai cél a közlemény szerint a jelenlegi vitathatatlan vezető lakossági banki státus megerősítése, a minőségi szolgáltatások erősítése. A stratégia alapján 2008-ra a DSK Bank a vállalat- és vállalkozásfinanszírozásban, valamint a számlavezetésben a vezető bankpiaci hármas egyike lesz. A vállalati hitelek és betétek a prognózis szerint erőteljesen felfutnak 2008-ra. Ennek eredményeként az elérendő nyolc-tíz százalékos részesedéssel markáns változás következik be a DSK kereskedelmi banki pozíciójában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.