Háromszáz főt látott vendégül ebédre a MeH az október 18-án a Zala megyei Söjtör településen megtartott kormányülés után. Az exkluzív menüt a hivatal a budai, rózsadombi Mágnáskert étteremből szállíttatta a fővárostól kétszáz kilométerre lévő helyszínre. Gál J. Zoltán kormányszóvivő mindezt azzal magyarázta: Söjtörön nincs olyan étterem, ahol ennyi ember részére főzhettek volna.
A kormányhivatal nyolcvan VIP-vendégnek rendelt különleges ételsort, amelyben mandulás angolna, fogasfilé és harcsa szerepelt. Az igen drága hely hírében álló étterem főfogásként gombalevest és borjúsültet szervírozott a kiemelt vendégsereg részére. A desszertek kedvelői sem csalódtak: a sütemények, valamint a felszolgált borok minősége sem maradt el az ételekétől.
A Blikk információi szerint az eseményen háromszáz főt ebédeltettek meg csaknem 2,4 millió forintos költséggel, de a VIP-vendégekre fordított összeget a Miniszterelnöki Hivatal illetékese nem árulta el a lap munkatársának.
*
Az Orbán-kormány idején, 2001 júliusában a kabinet a Somogy megyei Vörsön tartotta kihelyezett ülését, és a sajtóban óriási botrányt váltott ki, hogy drága pénzen Alsóörsről hozták az ételt. Ekkor Orbán Viktor miniszterelnök vendégül látta a helybelieket, valamint a balatoni régió polgármestereit. A menü bográcsgulyás, almás és meggyes rétes volt. Az eseményről a Népszabadság A kormány gulyáspartija Vörsön címmel tudósított, kiemelve, hogy az alsóörsi étteremből hozatott, szakértőik szerint igen drága ebédet, a kabinet tagjai együtt fogyasztották el a helybeliekkel és a meghívottakkal. A napilap kitért arra, hogy az ebéd szervírozásához külön kellett megvásárolni az eldobható tányérokat, evőeszközöket, poharakat és szalvétákat, valamint oda kellett szállítani az ételek melegen tartásához és az italok hűtéséhez szükséges berendezéseket is. A Népszava a vörsi kormányülésről korábban azt közölte: „Magasztos érzés lehetett Orbánnal kanalazni, Demeter Ervinnel tunkolni és Deutsch Tamással osztozni a serclin.” Az MSZP kampánylapjaként számon tartott médium a mikszáthi idők követválasztásához hasonlította az eseményt, megemlítve, hogy akkoriban a jelöltek vagy a saját pénzen, vagy az elsikkasztott árvakasszából fizették a költségeket.
Menü Á la Söjtör
– Mandulával töltött angolna, pácolt fogasfilé, fokhagymás parajjal tekert harcsa; – magyaros erdeigomba-leves kakukkfüves vadhúsgombóccal; – borjúsült háziasan, pirított borjúmájjal; – Rigó Jancsi; gesztenyekupola; diós holdacska tokajis mazsolával töltve.

Kánikula, majd erős lehűlés várható a napokban