időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

A brit GDP a tervek szerint alakulhat

MTI - ECO
2003.12.27. 00:00

Nagy-Britanniában az idei harmadik negyedévben a hazai össztermék 0,8 százalékkal nőtt a tegnap ismertetett második, felülvizsgált adat szerint. Az előzetes adat még 0,6 százalékos bővülésről szólt, az első felülvizsgálat 0,7 százalékos növekedést jelzett.
A brit statisztikai hivatal (ONS) által tegnap közölt 0,8 százalékos negyedéves GDP-növekedés 2002 harmadik negyede óta a legnagyobb volt. A GDP-n belül a szolgáltatások növekedése 0,9 százalékos, a korábban kiadott 0,8 százalék helyett. Az éves szintű harmadik negyedévi GDP-bővülés a statisztikai hivatal legújabb adata szerint 2,1 százalék. Korábban 2,0 százalékot jeleztek.
Elemzők szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy teljesül Gordon Brown brit pénzügyminiszter idei 2,0–2,5 százalékos gazdaságnövekedési várakozása. Nagy-Britannia hazai összterméke a második negyedévben 0,3 százalékkal növekedett és 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly az évi átlagos gazdasági növekedés 1,7 százalékos volt, a legkisebb 1992 óta, de jobb az 1,6 százalékos kormányzati előrejelzésnél.
A brit központi bank november elején kamatot emelt – csaknem négy év után – arra a várakozására, hogy folytatódik a gazdaság erősödése: negyed százalékponttal, 3,75 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót. Ezzel megfordította a csökkentés 2001 februárjában kezdett, azóta változatlan irányzatát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.