időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

A Hír TV ma már megkerülhetetlen

Stefka István
2003.12.19. 00:00

Első ízben adták át a Prima Primissima díjakat a Nemzeti Színházban, ahol is a közönség díját a Hír TV nyerte el. Azért is jelentős a Hír TV sikere, mert egy évvel ezelőtt, 2002. december 2-án – igen nehéz körülmények között – kezdte meg kísérleti adását, és egy esztendő alatt sikerült tényezővé válnia a médiapiacon. Borókai Gábort, az Orbán-kormány egykori szóvivőjét, a Hír TV elnökét az elismerés jelentőségéről és az eltelt egy évről kérdeztük.

A Hír TV nem fogható országosan, csak ahol az adott kábelhálózat hajlandó műsoraikat közvetíteni. Mégis sokan szavaztak vidékről is, valószínűleg olyanok is, akik nem láthatják önöket. Mi lehet az oka, hogy elnyerték a közönség díját?
– Örömteli volt részt venni ezen az eseményen. Rendkívül illusztris közegbe kerültünk, elég, ha a díjazottak közül csak Szabó Magdát, Nemeskürty Istvánt, Darvas Ivánt vagy Makovecz Imrét említem. Ebben a körben az egyéves Hír TV megjelenése számunkra zavarba ejtő és megtisztelő volt. Esélyt kaptunk arra, hogy szavazzanak ránk. Szavazni csak azokra lehetett, akik a harmincas listán szerepeltek. A sajtóból többek között szóhoz jutott a Magyar Szemle, Gömöri Endre újságíró, az elektronikus médiából Kudlik Júlia, Vitray Tamás és a Hír TV. A kuratórium tekintélyes személyiségekből állt, akik eldöntötték, hogy kiket jelölnek a Prima Primissima díjra. Az a vád viszont nem állja meg a helyét, hogy a Hír TV etikátlan eszközökkel szerezte meg a közönségdíjat.
– A Népszava szerint az adó magát reklámozva próbálta rábírni a nézőket: szavazzanak a hírcsatornára, miközben a többi jelöltről hallgatott.
– Ez így nem igaz. A közszolgálati magyar televízió heteken keresztül hirdette ezt a díjat és a lehetséges díjazottakat. Az országos napilapok is hirdették ezt az eseményt az összes jelölttel együtt. A Hír TV honlapja ugyancsak az összes díjra jelölt személyét, nevét ismertette. Kizárólag a futó hírcsíkunkban fordult elő, hogy három napon keresztül – sok más információ között – csak a mi kategóriánkban versenyzőket, Vitray Tamást, Kudlik Júliát és a Hír TV-t tüntettük fel. Nos, ha ez a három nap ilyen sikert hozott a Hír Televíziónak, szemben az országos médiumok heteken át tartó kampányával, akkor a hirdetőknek meg kellene rohamozniuk ezt a mindennél értékesebb felületet.
– Mekkora összeg volt a győztes jutalma, és mire használják azt fel?
– A közönségdíj eredetileg nem járt pénzzel, számunkra is meglepetés volt, hogy Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója úgy döntött, a közönségdíjast is a primissimák szintjén jutalmazza. Tehát a tíz kategória Prima Primissima-jutalmazottai fejenként 50 ezer eurót kaptak, míg az úgynevezett primák 10 ezer eurót. Mi hatvanezer eurót vehettünk át. Amikor Demján Sándor életre hívta ezt a díjat, még a régi árfolyammal számolt. Ezért úgy döntöttem, hogy a régi euróárfolyam és a jelenlegi közötti különbözetet, amely körülbelül egymillió forintot jelent, felajánljuk a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány javára. Ugyancsak ezt az alapítványt támogatjuk a jövő év február elsején a Gundel Étterembe tervezett borárverésünkkel, amelynek költségeit a mostani bevételből fedezzük.
– Nemes gesztus támogatni az elesetteket. De mennyire szorul támogatásra a Hír TV, stabil-e a gazdálkodása, akadnak-e gondok a csatorna finanszírozásával?
– Voltak nehéz időszakai a televíziónak, a pénzügyi gondok bennünket sem kerültek el, de most az év végével megerősödik a tulajdonosi kör, és minden tartozásunkat kiegyenlíthetjük.
– Köztudomású, hogy a polgári gondolkodású, vagy ha úgy tetszik, jobboldali médiumok alig kapnak hirdetéseket, reklámokat. Önöknek jut elég?
– Elég soha nincs. Különösen egy fejlődésben lévő médium esetében. Tavaly december 2-án kezdtük a próbaadást, és ez év január 2-a óta sugárzunk reggeltől késő estig. Az első fél évben azért nem volt hirdetés a hírcsatornán, mert még csak ismerkedtek velünk. A hirdető – érthetően – megnézi, hogy hol költi el a pénzét.
– Nem mindig a nézettség miatt hirdetnek a tulajdonosok. Sokszor egészen más megfontolásból a balliberális médiumok kapják a jól fizető hirdetéseket.
– Tegyük fel, hogy a normális hirdetési magatartás az, ha a tulajdonos üzleti szempontok miatt hirdet valahol. Az persze igaz, hogy a jelenlegi kormány hatása alatt álló hirdetők tartózkodók velünk szemben. S akkor finoman fogalmaztam. Ettől függetlenül már a jövő évi szerződéseket kötjük. Eddigi megállapodásaink már biztosítják a szolid működés feltételeit, de szeretnénk fejleszteni is, hogy közönségünket minél jobban kiszolgálhassuk.
– Azt hallani, hogy a Hír TV-ben gyilkos munkatempó folyik. Ez azt feltételezi, hogy kevesen készítik a műsorokat, mert kevés a pénz.
– Az úgynevezett nagy televíziókban egy hírolvasó párnak egy, maximum két híradót kell vezényelnie naponta. Nálunk pedig nyolc-tíz hírműsor jut egy műsorvezetőre. A mi munkatársaink a sokszorosát teljesítik, mint a vetélytársaik. Nálunk félóránként van „lapzárta”, ami szerkesztőt, riportert, hírolvasót arra kényszerít, hogy folyamatosan a topon legyen. Ez nagyüzem, ahol nagyon meg kell dolgozni a pénzért. Mindenesetre híradóstábunk tekintélyes, komoly infrastruktúrával rendelkezik.
– Milyen létszámmal dolgoznak?
– Külső bedolgozókkal együtt körülbelül kétszázan vagyunk. Reggel hat órától este tizenegy óráig adunk élő adást, majd éjjel fél egyig ismétlünk.
– Ön mint a Hír Televízió első számú vezetője kikre támaszkodik, kik a vezető munkatársai?
– Ez egy csapat, amelyben mindenkinek fontos szerep jut, de amelynek természetesen vannak vezéregyéniségei. Ilyen Udvarhelyi Tibor produkciós igazgató, Gulyás István hírigazgató, Eckhard Balázs főrendező vagy Gyurity Mónika kulturális főszerkesztő. Kulcsfigurák a híradós szerkesztők, a műsorvezetők és a híradós arcok is. Közülük néhányan már most sztárok, néhányan pedig nem tudják elkerülni, hogy sztárok legyenek.
– Megítélése szerint milyen a Hír Televízió nézettsége?
– Erre két adatunk is van. Van egy Sociobalance-felmérésünk, amely egy októberi reprezentatív felmérés alapján egymillió- kétszázezer mindennapi nézőt regisztrál. A másik adat az AGB-től származik, s némileg szerényebben, napi hétszázezer nézővel számol. De mindkét mérési adat megbízhatóan mutatja a nézőszám folyamatos emelkedését.
– A Hír Televízió hová sorolja magát? Jobboldalra, baloldalra?
– Mi konzervatív értékrendet képviselő televízió vagyunk. Nem szeretem a jobboldal, baloldal besorolást. Értelmetlen. A jobboldali és baloldali fogalmak iskolai tipizálása szerint a jobboldali retrográd, maradi, fejlődésre képtelen, bűnös, míg a baloldali haladó, humánus és értékes. Emlékszem, a kollégiumi tanulóban tábla hirdette a szocialista embertípus jellemvonásait, s csak a szép hiányzott a pozitív jelzők közül. Azóta sokkal többet tudunk a szocializmus igazi arcáról, a sztereotípiák mégis sokak agyában kitörölhetetlenül megmaradtak. A politikatudomány szerint jelentősen eltérő a liberális, a szociáldemokrata és a konzervatív kormányzás. A baloldali kormányok például nem a privatizációról vagy a tőkejövedelmek adómentesítéséről ismerszenek meg. A Medgyessy-kormány, amely állítólag baloldali, mégis ezt teszi. Nem vagyok politológus, de szerintem óriási a fogalmak körüli zavar, s a jobboldali, baloldali felosztás csak azt szolgálja, hogy az említett régi iskolai tanulmányokat hívja elő az emlékezetből. Visszatérve a mi konzervatív értékalapú televíziónkhoz, számunkra kulcsfontosságú a nemzet, a család, a rend, a hit és a hazai vállalkozások támogatása. Ugyanakkor nem hiszem azt, hogy mindezt nem képviselheti hitelesen egy úgynevezett baloldali gondolkodású ember is.
– Előfordul, hogy konzervatív meggondolásból elhallgatnak olyan fontos információkat, amelyek esetleg ártanak ennek az értékrendnek?
– Mi kényelmes helyzetben vagyunk, hiszen a konzervatív oldal most ellenzékben van. A sajtó feladata pedig az, hogy tájékoztasson és kontrolláljon. S utóbbit ne az ellenzékkel tegye, mert nem ők költik el az adófizetők pénzét.
– A jelenlegi kormányoldal eleget tesz-e a Hír TV meghívásainak, vagy akadnak olyanok, akik szándékosan kerülik az önöknél való megnyilatkozást?
– A kormányoldal többnyire nem az első vonalával képviselteti magát a Hír TV-ben. Tudomásul lehet venni, hogy a liberális, a kormányhoz közel álló orgánumok mögött is olvasók, nézők és hallgatók vannak, akiket ugyancsak meg kell tisztelniük a politikusoknak. Fájlalom viszont, hogy a hatalmon lévők közül sokan igyekeznek negligálni az általuk irányíthatatlan, befolyásolhatatlan médiumokat. De információink szerint akadnak olyan élvonalbeli, kormánypárti politikusok, akik például jönnének hozzánk, de megakadályozza őket ebben a párt.
– Tud ilyen döntésről?
– Hivatalosan ezt soha senki nem mondta ki, baráti beszélgetések során azonban már többen is. Legutóbb az MSZP választmányi elnökének tanácsadójától értesültem arról, hogy blokkolnak bennünket. De ez csak időleges állapot, túljutunk rajta. Az ORTT felmérése szerint a Hír TV híradója valamennyi televíziós politikai műsor közül a legkiegyensúlyozottabb, a beszélgetős programjaink is erre törekszenek, de mindaddig nem lehetnek tökéletesen azok, amíg egyesek karanténba akarnak zárni bennünket. Természetesen akadnak véleményműsoraink is – amilyen a Szerintem vagy a Péntek 8 –, amelyek nem vádolhatók elfogulatlansággal, de ezekhez hasonlók más csatornákon is megtalálhatók.
– Amikor a Hír TV létrejött, sokan úgy gondolták, hogy markáns, ismert, a konzervatív értékrendet valló újságírók is feltűnnek a képernyőn. Nem ez történt.
– Tudom, hogy a Sajtóklubot például sokan szerették volna látni a Hír TV-ben, de mi ettől elzárkóztunk. Ennek két oka volt. Az egyik az, hogy nem veszünk át semmilyen más televízióban bevezetett műsort. Másrészt pedig maga a műsor – okkal és ok nélkül – annyira stigmatizált volt, hogy veszélyeztette volna a létünket.
– Igaz az, hogy amikor Kerényi Imre műsora megy a képernyőn, akkor a szocialista vezetésű Terézvárosban eltűnik a kép, a hang?
– Én is hallottam erről, de egyelőre tekintsük ezt a véletlen művének.
– Mennyire meghatározó, mértékadó a Hír TV a hazai elektronikus hírpiacon?
– Azt mondhatom, hogy a Hír TV megjelenése kétségtelenül befolyásolta a hazai médiapiacot. Ma már senki nem gondolhatja komolyan azt, hogy fontos hírek elrejthetők, elhallgathatók. A brókerbotrányról például sokáig csak a Magyar Nemzet, az Info Rádió és a Hír TV számolt be, míg a többiek legfeljebb csöpögtették az információkat. Végül sikerült áttörni a hallgatás falát.
– Ezek szerint lehet azt mondani, hogy a Hír TV lassan megkerülhetetlen lesz?
– Azt mondom, hogy már most sem kerülhető meg. Néhányan azonban még ebben a hitben ringatják magukat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.