Nyolcszázezer tonnával lesz növelhető az évtized végére a hazai zöldség- és gyümölcságazat jelenlegi 2,6-2,7 millió tonnás termelése – ismertette tegnap Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója az ágazat évértékelő konferenciáján. Az EU-ban a kertészeti termékek előállítása nem esik kvótakorlátozás alá, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a magyar kertészeti ágazatban dolgozók minél jobban felkészüljenek az uniós tagságra, ahol a magyar kertészeti és gyümölcságazat az uniós tagságot követően évente minimálisan 20-25 milliárd forint uniós támogatást nyerhet el – fűzte hozzá.
Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára ugyancsak a piac fontosságát hangsúlyozta, mondván, Magyarország a csatlakozás után a világ legnagyobb és legfizetőképesebb egységes piacának lesz a része, és ezt a lehetőséget a magyar agráriumnak, köztük a kertészetnek is ki kell használnia. Kiemelte ugyanakkor, hogy csak akkor adhatók el a magyar termékek, ha azok kifogástalanok mind minőségileg, mind pedig eleget tesznek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.
Ezeknek a feltételeknek a teljesítését szolgálja az a megállapodás, amelyet az agrártárca és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kötött tegnap annak érdekében, hogy a magyar kertészeti ágazat minél jobban megfelelhessen az uniós követelményeknek – tette hozzá Mártonffy Béla. A megállapodásban a terméktanács vállalta, hogy segíti a termelői értékesítő szervezetek minél hatékonyabb munkáját, továbbá közreműködik a magyar zöldség-gyümölcs termékek versenyképességének javításában, az ágazati marketing szervezésében, a piaci információgyűjtésben és -elemzésben.

Ismét együtt Kulcsár Edina és Csuti – nagy nap volt a mai