időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Hat éhségsztrájkolót kórházban kezelnek

Hírösszefoglaló
2003.12.16. 00:00

Újabb öt éhségsztrájkoló került kórházba az ausztráliai Nauru szigetén. Az ötödik földrészen napok óta illegális bevándorlók tiltakoznak fogva tartásuk ellen.

Újabb öt éhségsztrájkolót vittek tegnap kórházba az ausztráliai Nauru szigetén, ahol pakisztáni és afgán illegális bevándorlók tiltakoznak fogva tartásuk ellen – adta hírül a BBC. A körülményeik és menedékkérelmük elutasítása miatt sztrájkolók ötödik napja nem esznek semmit: már hatan kerültek kórházba.
A táborban további 18 férfi tagadta meg, hogy ételt és italt vegyen magához, többen már nemegyszer összeestek. Amint arról beszámoltunk: néhány nappal ezelőtt négy menedékjogkérő bevarrta a száját, azóta nem hajlandó – és nem is tud – inni sem.
Ausztráliában két évvel ezelőtt rendkívül szigorú bevándorlási törvény lépett életbe, amely alapján az illegális bevándorlókat és munkavállalókat szigorúan őrzött táborokba gyűjtik össze.
A bevándorlásügyi hivatal munkatársai elmondták: a hat kórházban ápolt menekült jól van. Az orvosok egy hetedik sztrájkolót is kezeltek, őt azonban már viszszaengedték a táborba, ahol újból csatlakozott éhező társaihoz. A protestálók közül 23-an afganisztániak, egy férfi pedig Pakisztánból érkezett. Nauru szigetén öszszesen 280 menekültet – többségükben afgán illegális bevándorlókat, közöttük 93 gyermeket – tartanak fogva. Az új bevándorlási törvény értelmében az illegális bevándorlók nem tudnak menedékkérelmet benyújtani, ezért előbb-utóbb kitoloncolják őket az országból.
Ausztrália Pápua Új-Guineában is működtet egy tábort a jövőbeni emigránsok fogadására. Az ország saját partvidékén öt hasonló központ üzemel.
A táborokban – ahol összesen körülbelül 1200 ember vár jobb sorsra – éhségsztrájkhullám tört ki az elmúlt hetekben az elkeserítő kilátások miatt – emlékeztetett a BBC tudósítója.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.