időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Romokban hever az idei költségvetés

2003.12.17. 23:00

Hiába a lakáshitelek visszafogása, a költségvetési hiány így is meghaladja a tervezettet. Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint az idei költségvetés már hónapok óta romokban hever. Az ellenzéki politikus szerint ezen nem segítenek a lakáshitelek körüli rögtönzések.

Rossz üzenetként értékelik a szakértők a Pénzügyminisztérium (PM) keddi tájékoztatását, miszerint az államháztartás hiánya tovább nőtt, így az eredeti 4,5 százalékról 5,2 százalékra kénytelenek emelni a GDP-arányos hiányra vonatkozó várakozásukat. A büdzséhiány eléri az 1130 milliárd forintot. Veres János, a PM politikai államtitkára szerint gondot okozhat hazánk finanszírozási lehetőségeiben, ha a hiány mértéke még ennél is magasabban alakulna. Közben a kormány kétmillió forintra emelte a kétgyermekes vagy két gyermeket vállaló házasok vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatását.
*
Az államadósság aggasztó méreteket öltő növekedésére vonatkozóan Veres János megjegyezte: nem hazánk adósságállománya a lényeges, hanem a maastrichti mutató. Az adat a GDP-hez mérten legfeljebb 60 százalékos eladósodást engedélyez. Hazánk eladósodottsága jelenleg 58,8 százalékos. Mint ismert: az adósság meghaladja a tízezermilliárd forintot, s azóta vett erősen növekvő tendenciát, hogy a Medgyessy-kormány hivatalba lépett.
Az eladósodás veszélyére a napokban több vezető gazdaságkutató intézet is felhívta a figyelmet. A gazdasági növekedés mélypontról való elmozdulása, valamint a bejelentett kormányzati szigorító intézkedések ellenére továbbra is bizonytalanság figyelhető meg a pénzpiacokon. A Kopint-Datorg jelentése megállapítja, hogy a meghozott intézkedések csak akkor lesznek eredményesek, ha az egyensúlytalanságot kiváltó problémák enyhülnek. Szakértők úgy vélik, a magyar piacba vetett bizalom elvesztésének tendenciája csak nehezen fordítható meg. Rossz üzenet, hogy a Pénzügyminisztérium szerdán megemelte a hiányra vonatkozó várakozásait, ami lassan eléri a korábban túlzottan pesszimistának titulált elemzői előrejelzéseket – mondta Forián Szabó Gergely, a CA IB szakértője, aki szerint az idei hiány tovább nőhet.
Varga Mihály, volt pénzügyminiszter szerint az idei költségvetés már hónapok óta romokban hever, hiszen a hiány már szeptemberben elérte az éves előirányzat mértékét. Végül december 16-ig kellett várni a kormány beismerésére, noha a piac és az elemzők már régen megjósolták a deficit növekedését – tette hozzá az expénzügyminiszter. A Fidesz-frakció gazdasági kabinetje tegnap az otthonteremtési támogatás szigorítását rögtönzött és elhibázott intézkedésnek nevezte.
***
A költségvetés vívmánya.
László Csaba pénzügyminiszter a jövő évi büdzsé leglényegesebb elemének nevezte, hogy jövőre 3,8 százalékosra tervezik az államháztartás GDP-arányos hiányát. A pénzügyi tárca szerdai előrejelzésében és a gazdaságkutatók elemzéseiben szereplő 5,2 százalékos idei hiányt a legpesszimistább feltételezésnek nevezte. (Sz. E.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.