Szekszárdnak jelentős a múltja és a jövője

A szekszárdi borvidék is kezdi megtalálni saját arcát, stílusát, hiszen az itteni, egyedi mikroklímájú völgyekben olyan zamatgazdag, fűszeres és különlegesen gyümölcsös borok teremnek, amelyeket egyre többen keresnek a vörösborok palettáján. E siker mellett Takler Ferenc nagyon büszke arra az útra is, amelyet a magyar borászat tett meg az elmúlt tizenhárom évben, annak pedig külön örül, hogy ő ennek részese lehetett.

Nagy Ottó
2003. 12. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bort fogyasztók körében kialakult az a szokás, hogy legszívesebben csak a jobb évjáratokból szeretnének, szeretnek vásárolni. Pedig gyengébb évjáratban is születhetnek szép borok, hiszen a jó borász alapvető célkitűzése, hogy a gyengébb évjáratokból is kihozza a maximumot, és az adott bor ár-minőség aránya kedvező legyen a fogyasztók számára. – A bort kedvelők egyre tájékozottabbak, így a borkóstolók alkalmával a borász közvetlen módon értesülhet a fogyasztók véleményéről, sőt hasznosítani is tudja ezeket munkája során – mondta Takler Ferenc. – Nagyon sok köztük a fiatal, akik rendkívüli érdeklődést mutatnak a borvidékek és a pincészetek munkája, borai iránt, s ez nagy eredmény. Elmondható, hogy nagy utat tett meg a magyar borászat az elmúlt tizenhárom év alatt.
– Ennek legfőbb bizonyítéka – folytatta –, hogy a fiatalok a vörösboros kólától e rövid idő alatt eljutottak a legjobb borokig. Azt gondoljuk – fejtette ki Takler Ferenc –, hogy ők lesznek a jövő borainak elkötelezett hívei. A kulturált borfogyasztás természetesen erősen anyagiakhoz kötött, ezért ez az út remélhetőleg folyamatosan fog fejlődni, hisz a korábbiakban Magyarországon egyáltalán nem volt borkultúra, s így előfordult, hogy az éttermek zömében csak azt kérdezték, hogy fehér- vagy vörösbort kér-e a kedves vendég.
– A hazai borászat ilyen mérvű gyors fejlődése sikertörténet, az pedig külön büszkeség számomra, hogy ennek én, illetve mi is részesei lehetünk. A kisebbik fiam mint pincemester nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, és képes lesz tovább vinni borászatunkat. Az idősebb fiam a vállalkozást vezeti, főleg az ügyviteli teendőket látja el. A magam legtöbb idejét az építkezés irányítása és annak gondjai kötik le, továbbá mindkét fiammal szoros kapcsolatban állok az adott terület munkálataiban – számolt be a napi teendőkről Takler Ferenc. – Ez a munkamegosztás pincészetüknél alapvető kérdés, nagyon fontos, hogy a gazdák álljanak szorosan a boraik mögött. Nem túl távoli elképzelésük, hogy a megnövekedett szőlőterületek szakszerű művelésében szőlészt alkalmazzanak, hiszen a jó borászat alapjai a szőlőben dőlnek el, és különleges minőségű gyümölcsöt kell termelniük ahhoz, hogy jó minőségű borokat tudjanak készíteni. Persze nem ennyire egyszerű, mert a borászatnak megvannak a fortélyai: rengeteg apró döntés, tapasztalat, szakértelem kell ahhoz, hogy nagy biztonsággal kihozzák a szőlőben rejlő értékeket. Már a szüret közben tudni kell, melyik alapanyagból lesz nagy bor, esetleg egy jó cuvée és melyikből készül maximum egy jó, korrekt bor – tette hozzá.
Náluk a belső minőség-ellenőrzés szigorúan működik, hiszen jelen pillanatban is foglalkoznak kannás borok forgalmazásával, s ha úgy látják egy-egy tételről, hogy nem felel meg a magasabb követelményeknek, ezek a borok az olcsóbb, korrekt kategóriát erősítik. Rendszeresen előfordul, hogy a cabernet-fajták egy részét e kannás kategóriában értékesítik, és így sok vásárló fogyaszthat jó minőségű bort korrekt áron, hiszen nem mindenki tud hetente több ezer forintot áldozni palackos borok vásárlására – körvonalazta minőségi szemléletüket a borász.
Szekszárd egy kissé alábecsült borvidék volt évekkel ezelőtt, nem fejlődött olyan ütemben, mint sok másik. De ez a régió kétezer éves múltú, ami bizonyítja, hogy ha páratlan adottságait kellően kihasználja, akkor jelenénél sokkal, de sokkal többre hivatott. Szerencsére a kilencvenes évek második felét követően elindult az a folyamat, amelynek eredményeképpen a nemzetközi és hazai borversenyeken egyaránt igen komoly díjakat hoztak el a szekszárdi borászok, elég csak a legutóbbi bordeaux-i világversenyre gondolni, ahol három aranyérem és két ezüstérem gazdagította a szekszárdi eredménylistát. Ezért Takler Ferenc úgy gondolja, a borvidék kezdi megtalálni s felépíteni saját stílusát, arculatát, amely megkülönbözteti az ország többi borvidékétől. Hiszen a sok itteni egyedi mikroklímával bíró völgy adja azt a komoly beltartalommal bíró, különleges gyümölcsösséget, zamatgazdagságot és fűszerességet magában hordozó borstílust, amelyet egyre többen keresnek a vörösborpalettán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.