A bort fogyasztók körében kialakult az a szokás, hogy legszívesebben csak a jobb évjáratokból szeretnének, szeretnek vásárolni. Pedig gyengébb évjáratban is születhetnek szép borok, hiszen a jó borász alapvető célkitűzése, hogy a gyengébb évjáratokból is kihozza a maximumot, és az adott bor ár-minőség aránya kedvező legyen a fogyasztók számára. – A bort kedvelők egyre tájékozottabbak, így a borkóstolók alkalmával a borász közvetlen módon értesülhet a fogyasztók véleményéről, sőt hasznosítani is tudja ezeket munkája során – mondta Takler Ferenc. – Nagyon sok köztük a fiatal, akik rendkívüli érdeklődést mutatnak a borvidékek és a pincészetek munkája, borai iránt, s ez nagy eredmény. Elmondható, hogy nagy utat tett meg a magyar borászat az elmúlt tizenhárom év alatt.
– Ennek legfőbb bizonyítéka – folytatta –, hogy a fiatalok a vörösboros kólától e rövid idő alatt eljutottak a legjobb borokig. Azt gondoljuk – fejtette ki Takler Ferenc –, hogy ők lesznek a jövő borainak elkötelezett hívei. A kulturált borfogyasztás természetesen erősen anyagiakhoz kötött, ezért ez az út remélhetőleg folyamatosan fog fejlődni, hisz a korábbiakban Magyarországon egyáltalán nem volt borkultúra, s így előfordult, hogy az éttermek zömében csak azt kérdezték, hogy fehér- vagy vörösbort kér-e a kedves vendég.
– A hazai borászat ilyen mérvű gyors fejlődése sikertörténet, az pedig külön büszkeség számomra, hogy ennek én, illetve mi is részesei lehetünk. A kisebbik fiam mint pincemester nagyon sokat fejlődött az utóbbi években, és képes lesz tovább vinni borászatunkat. Az idősebb fiam a vállalkozást vezeti, főleg az ügyviteli teendőket látja el. A magam legtöbb idejét az építkezés irányítása és annak gondjai kötik le, továbbá mindkét fiammal szoros kapcsolatban állok az adott terület munkálataiban – számolt be a napi teendőkről Takler Ferenc. – Ez a munkamegosztás pincészetüknél alapvető kérdés, nagyon fontos, hogy a gazdák álljanak szorosan a boraik mögött. Nem túl távoli elképzelésük, hogy a megnövekedett szőlőterületek szakszerű művelésében szőlészt alkalmazzanak, hiszen a jó borászat alapjai a szőlőben dőlnek el, és különleges minőségű gyümölcsöt kell termelniük ahhoz, hogy jó minőségű borokat tudjanak készíteni. Persze nem ennyire egyszerű, mert a borászatnak megvannak a fortélyai: rengeteg apró döntés, tapasztalat, szakértelem kell ahhoz, hogy nagy biztonsággal kihozzák a szőlőben rejlő értékeket. Már a szüret közben tudni kell, melyik alapanyagból lesz nagy bor, esetleg egy jó cuvée és melyikből készül maximum egy jó, korrekt bor – tette hozzá.
Náluk a belső minőség-ellenőrzés szigorúan működik, hiszen jelen pillanatban is foglalkoznak kannás borok forgalmazásával, s ha úgy látják egy-egy tételről, hogy nem felel meg a magasabb követelményeknek, ezek a borok az olcsóbb, korrekt kategóriát erősítik. Rendszeresen előfordul, hogy a cabernet-fajták egy részét e kannás kategóriában értékesítik, és így sok vásárló fogyaszthat jó minőségű bort korrekt áron, hiszen nem mindenki tud hetente több ezer forintot áldozni palackos borok vásárlására – körvonalazta minőségi szemléletüket a borász.
Szekszárd egy kissé alábecsült borvidék volt évekkel ezelőtt, nem fejlődött olyan ütemben, mint sok másik. De ez a régió kétezer éves múltú, ami bizonyítja, hogy ha páratlan adottságait kellően kihasználja, akkor jelenénél sokkal, de sokkal többre hivatott. Szerencsére a kilencvenes évek második felét követően elindult az a folyamat, amelynek eredményeképpen a nemzetközi és hazai borversenyeken egyaránt igen komoly díjakat hoztak el a szekszárdi borászok, elég csak a legutóbbi bordeaux-i világversenyre gondolni, ahol három aranyérem és két ezüstérem gazdagította a szekszárdi eredménylistát. Ezért Takler Ferenc úgy gondolja, a borvidék kezdi megtalálni s felépíteni saját stílusát, arculatát, amely megkülönbözteti az ország többi borvidékétől. Hiszen a sok itteni egyedi mikroklímával bíró völgy adja azt a komoly beltartalommal bíró, különleges gyümölcsösséget, zamatgazdagságot és fűszerességet magában hordozó borstílust, amelyet egyre többen keresnek a vörösborpalettán.
Európa józan fele hátat fordít az UNRWA-nak















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!