időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Tovább praktizál az elbocsátott szülész

G. Juhász Judit
2003.12.17. 23:00

Két helyen is tovább praktizál a MÁV-kórházból programozott szülések és más vétségek miatt elbocsátott nőgyógyász – tudta meg lapunk. Emlékezetes, az adjunktus ellen azután indult belső vizsgálat, hogy szeptemberben egy asszony – feltehetően a programozott szülés miatt – meghalt. Az ellenőrzéskor kiderült: az orvos saját ügyeleti idejére hozta előre a szüléseket. Szakemberek szerint programozott szülést csak indokolt esetben, az anya vagy a gyermek érdekében szabad előidézni. A BRFK a kórház feljelentése alapján foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról tájékoztatott, hogy a törvény szerint etikai vizsgálatra csak a jogerős ítélet meghozatala után kerülhet sor.
Egy internetes fórumon több száz levélből kiderült: a programozott szülés nem ritkaság Magyarországon. A hozzászólók egy részében csak most tudatosult: orvosának nem volt oka két-három héttel előre hozni gyermekének születését. A leggyakoribb történet: az asszonyt az orvos megvizsgálja, majd néhány óra múlva elkezdődnek a szülési fájdalmak.
Az apás szüléseket Magyarországon elsőként a MÁV-kórházban vezették be. Szentirmay István, a szülészeti osztály vezetőhelyettese lapunknak elmondta: évente több mint 1800 gyermeket segítenek a világra. A mostani eset az osztály dolgozóit is megviselte, de sikerült megőrizniük a megszokott hangulatot és a betegek bizalmát. A szülés közben jelentkező szövődmények száma náluk alacsonyabb az országos átlagnál, és a császármetszéseké sem éri el az átlagos arányt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.