időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Faggatnák Juhász Ferencet

Haraszti Gyula
2004.02.27. 23:00

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter parlamenti bizottsági meghallgatását kezdeményezi a Fidesz a költségvetési megszorítások miatt tervezett intézkedések ügyében. Az ellenzék tájékoztatást kért a testület egyik elkövetkezendő ülésén a lapunk által feltárt pazarló pisztolyvásárlásokról és a közbeszerzés nélkül 600 millió forintért megvett An–26-os szállítórepülőről is.

Felháborítónak tarja az ellenzék, hogy a sajtóból értesült azokról a takarékossági intézkedésekről, amelyeket a 12,3 milliárd forintos forráselvonások miatt tervez a Honvédelmi Minisztérium, ezért a Fidesz kezdeményezte, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Szenes Zoltán vezérkari főnök részletesen tájékoztassa a parlament honvédelmi bizottságát a megszorítások következményeiről – tudtuk meg Nyitray Andrástól (Fidesz)
Ismert, Juhász Ferenc csütörtökön bejelentette, már az idén bezárnak olyan laktanyákat, amelyeket csak jövőre kívántak megszüntetni, elhalasztanak beruházásokat, és újabb létszámcsökkentések is várhatók.
Nyitray elmondta: az ellenzék alapvetően nem ért egyet a kiképzőközpontok bezárásával, és a laktanya-rekonstrukciós beruházások elhalasztásával. Arcátlanságnak nevezte, hogy ezt ráadásul egy évvel korábban hajtják végre, visszafordíthatatlanná téve a leépítési folyamatot. Szerinte a több tíz milliárdos beruházásokat kellene átütemezni, például a Gripenek fejlesztését, és nem a katonák élet- és munkafeltételeinek javítását.
Az MDF akár rendkívüli ülést is tartana az ügyben, mert az idei laktanyabezárásokat durva és egyoldalú lépésnek tarják – közölte Karsai Péter (MDF).
Keleti György (MSZP) hangsúlyozta: már korábban javasolta, hogy kerüljön a bizottság napirendjére a megszorítások ügye. Úgy véli, jelentenek majd nehézségeket a laktanyabezárások, hiszen már idén más beosztásba helyeznek embereket, illetve áthelyeznek katonákat más alakulatokhoz.
Az ellenzék tájékoztatást kért a testület egyik elkövetkezendő ülésén a lapunk által feltárt pazarló pisztolyvásárlásokról és a közbeszerzés nélkül megvett An–26-os szállítórepülőről is. Mint arról beszámoltunk, a szaktárca darabonként 80 ezer forintért vásárolt 1500 olyan kézifegyvert, amelyeket a gyártó mintaboltjában is olcsóbban árusítanak, az An–26-os repülő 600 millió forintot felemésztő megvételéhez pedig az a nemzetbiztonsági kabinet adott felmentést a közbeszerzés alól, amelyet Juhász Ferenc vezet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.