időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Szervezkednek a szlovákiai romák

Bõtös Botond
2004.03.01. 00:00

Vissza kell hívni a rendfenntartó erőket azokról a területekről, ahova a roma éhséglázadások miatt a kormány a múlt a héten rendőröket és katonákat vezényelt – jelentette ki Rudolf Schuster szlovák államfő, ugyanakkor Pavol Hrusovsky, a parlament elnöke a köztársasági elnök kérésére kijelentette: a katonaság és a rendőrség visszavonása veszélyeztetné a polgárok biztonságát.

Vizsgálják meg, ki lehet-e vonni a romatelepekről a katonaságot és a rendőrséget, illetve szabadon engedhetők-e a vizsgálati fogságban tartott többgyermekes roma anyák – kérte a köztársasági elnök Vladimír Palko belügyminisztertől és Daniel Lipsic igazságügy-minisztertől a Roma Parlament kassai képviselőivel folytatott tárgyalásai után. Mikulás Dzurinda, miniszterelnök a közelgő köztársasági elnökválasztással kapcsolatban hozzátette: örülne, ha az állam feje a romakérdés megoldásán és nem a választói szavazatok gyűjtésén fáradozna. Ladislav Fizík, a szlovákiai Roma Parlament elnöke továbbra is az összes letartóztatott roma azonnali szabadon bocsátását követeli. Szerintük a romalázadás idején elkövetett bűncselekmények egyike sem olyan jellegű, hogy a tetteseket vizsgálati fogságban kellene tartani. A romavezetők egyúttal elvárják, hogy a lehető legrövidebb időn belül összehívják a szlovák parlamentet és a kormányt, hogy az új szociális törvények lehetséges enyhítéséről és azok törvénybe iktatásáról tárgyaljanak. Hozzátették: amennyiben ez nem történik meg, a romák újabb nyomásgyakorló akciókat szerveznek, beleértve az autópályák és a határátkelők blokád alá vonását is.
Szombaton a Roma Parlament válságstábja a kassai Luník IX lakótelepen (mintegy ötezer roma él itt) arról döntött, hogy a kassai, besztercebányai és a pozsonyi kerületben lezárják az autópályákat és a határátkelőhelyeket, de Ladislav Fízik nem pontosította a blokád időpontját, nehogy a kormány újra bevesse a hadsereget és megelőző barikádokat építsen ki. Hozzátette, a határátkelők lezárása megszokott formája a tiltakozásnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.