időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Újabb választások?

Sebestyén Imre
2004.02.13. 00:00

Szerbia az újabb rendkívüli választások felé sodródik. Ha a jövő héten sem sikerül létrehozni a parlamenti többséget a megalakítandó kormánynak, akkor nem lesz más megoldás, mint az újabb megméretés. Ezt a köztársaság első embere, Dragan Marsicsanin, a szocialista szavazatokkal megválasztott házelnök, a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt (DSS) alelnöke jelentette ki, aki egyben a köztársasági elnöki posztot is betölti, s neki lesz tisztje kiírni a választásokat. Ám semmi garancia nincs arra, hogy az újabb választások megoldást hoznak a politikai válságra. Sőt, még súlyosbíthatják is a helyzetet. Az erőviszonyok változatlanok maradhatnak, de az is könnyen előfordulhat, hogy az újabb megméretés a radikálisok még nagyobb előretörését hozza, ami megoldja ugyan a kormányalakítási gondokat, de egy sokkal súlyosabb problémát szül: a szélsőségesek kerülhetnek hatalomra.
De miért nem alakulhat meg a szerbiai kabinet, amikor az úgynevezett demokratikus blokk pártjainak koalíciója kényelmes többséggel rendelkezne? A DSS nem akarja a koalícióban látni a távozó kormánykoalíció (DOS) vezető pártját, a Demokrata Pártot (DS). A DS viszont már nem hajlandó ellenzékből támogatni a nélküle kisebbségivé váló kormányt. Ha nem a demokraták, majd a szocialisták: Kostunicáék megkörnyékezték az SPS-t, amely mindjárt igent mondott – mint a parlamenti elnök megválasztásakor is –, tehát kész támogatni a DS nélküli kabinetet. Állítólag semmit sem kértek cserébe.
Amikor már úgy látszott, hogy Kostunicáék lenyeletik a békát koalíciós partnereikkel, a G17 Plusszal, a Szerb Megújhodási Mozgalommal (SPO) és az Új Szerbiával (amelynek vezetője az a Velimir Ilics, aki annak idején kotrógéppel vonult ki a Milosevics-rezsim ellen), s összehozzák őket a szocialistákkal, Vuk Draskovics bekeményített: nem vesz részt egy olyan kormányban, amely Milosevics szocialistáinak a segédletével jön létre. S azt szorgalmazza – mint a G17 Plusz és a SPO-val szövetséges Új Szerbia is –, hogy többségi kormányt alakítsanak a Demokrata Párttal együtt, amit viszont a DSS ellenez. S itt bezárul a kör. Ahhoz, hogy az újabb választás elkerülhető legyen, valakinek engednie kell.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.