időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Zárkatűz: elkészült a vádirat

Sellei Andor
2004.02.13. 23:00

Nemsokára tárgyalhatja a Somogy Megyei Katonai Bíróság a három, gondatlansággal vádolt zalaegerszegi börtönőr ügyét. A Kaposvári Katonai Ügyészségen tegnap elkészült vádirat szerint a később zárkatűzben elhunyt rabot a foglárok hanyagul motozták meg, és így öngyújtót csempészhetett az elkülönítőbe.
Mint korábban hírül adtuk, tavaly november 26-án a zalaegerszegi börtönben magára gyújtotta biztonsági celláját az előzetesben lévő F. Attila. Mivel előtte dulakodott a fegyőrökkel, a földre teperték, és csak így tudták átkutatni a ruházatát. Két vizsgálat is folyt az ügyben. Az egyik azt próbálta kideríteni, hogyan kerülhetett tűzszerszám az elkülönítőbe. Úgy tudjuk, először arra gyanakodtak a nyomozók, hogy F. Attila cérnával a fogához kötötte, majd lenyelte az öngyújtót. Ezt cáfolták azok a röntgenképek, amelyeket korábban a börtönkórházban készítettek a rab gyomráról, mert megevett néhány zsilettpengét és ceruzaelemet, ezért a ruhájába rejtve vihette az eszközt a zárkába.
Megszüntette viszont az ügyészség a segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt folytatott nyomozást, amit a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szorgalmazott. Megállapították: a fegyőrök nemcsak megtettek mindent, hogy a foglyot kiszabadítsák, de testi épségüket is kockára tették a mentésnél. Egyiküket enyhe füstmérgezéssel szállították kórházba.
Yazbekné Szabó Katalin, a BVOP szóvivője lapunknak elmondta: a gondatlansággal vádolt börtönőröket nem függesztik fel állásukból, további sorsuk az ítéleten múlik. A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy terveik szerint a magánzárkák falait kevésbé gyúlékony anyaggal borítják majd be, amint erre az intézmények költségvetése módot ad.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.