Felbomolhat az agráralku

Kilónként 293 forintban állapította meg a hazai sertéspiacot koordináló árbizottság március 15-től az „E” minőségi osztályra vonatkozó átlagárat, amely nem tartalmaz sem forgalmi adót, sem kompenzációs felárat.

Nagy Ottó
2004. 03. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság az agrármegállapodásnak – és a korábbi gyakorlatnak – megfelelően a francia, német, holland és spanyol, valamint a dán felvásárlási átlagárak figyelembevételével hozta meg döntését – olvasható a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) honlapján. Ez az ár élősúlyra átszámítva 240–241 forintos felvásárlási árat jelent.
A sertésfelvásárlási ügy azonban nem ennyire egyszerű: Jakab István, a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) elnöke elmondta: amennyiben az árbizottság valóban az öt uniós ország átlagára alapján határozta volna meg a jelzett átlagárat, akkor azt 304 forintban kellett volna megszabnia. Nem ez történt, mert az FVM úgy foglalt állást, hogy az túl magas lenne – mondta Jakab István.
*
A megállapodás lényege éppen az – utalt az agráralkura az elnök –, hogy csak az a feldolgozó jut hozzá a támogatásokhoz, amelyik ezt a meghatározott átlagárat hajlandó megfizetni.
A feldolgozók azonban, úgy tűnik, nem hajlandók erre a „szívességre”, arra hivatkozva, hogy az átlagár megfizetése egyrészt nem kötelező, másrészt az elnyert támogatások nincsenek összhangban megnövekedett többletköltségeikkel, s az FVM amúgy is tartozik nekik még tavalyról 400 millió forinttal, aminek megfizetését követelik. A Vágóállat és Hús Terméktanács ma ismerteti álláspontját a kérdésben. A termelői oldal képviselői közül azonban többen úgy látják, amenynyiben nem valósulnak meg az agráralkuban foglaltak, úgy könnyen felborulhat a megállapodás, mert a termelők türelmetlenek, s elegük van az önköltség alatti értékesítésből és veszteséges termelésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.