Korrekcióban a BUX

2004. 03. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaesést produkáltak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, a gyengülést részben az egészséges korrekció határozta meg, másrészt azok a negatív jellegű vállalati hírek, melyek hatására a befektetők kisebb méretű tőkekivonással válaszoltak. Pesten sem volt más a helyzet, mint Londonban vagy New Yorkban, a BUX ugyan tartotta a hétfőn megszerzett 11 ezer pont feletti szintet, de a nyitáskori 11 160 pontos szintről szépen „legurult” az index a 11 080 pontos határvonalig. A kereskedés nagyobbik részében
a magyar tőzsdeindikátor 11 070–11 120 pont között mozgott, végül 56,74 pontos csökkenéssel 11 085,24 ponton zárt. A forgalom 8,452 milliárd forintra szűkült, amiről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piaci kivárást ez jellemezte a legjobban, hiszen a kisbefektetők mérsékelt visszavonulója, a nagyok tartózkodása mellett alakulhatott ki csupán ilyen alacsony forgalom. A szakértők hozzátették, hogy a befektetők a holnapi esetleges kamatcsökkentésre, valamint az olajpiacon jelentkező hírekre próbáltak összpontosítani. Az OPEC értekezlete nagyobb befolyást nem gyakorolhat a magyar tőzsdére, de hosszú távon a Mol gazdálkodási adatait mozgathatja, hiszen az olajárak változása a magyar olajipari cégre nézve is érdekes lehet.
A blue chipek közül tegnap csupán a Richter szerepelt jól, azaz a gyógyszergyártó részvények ára tíz forinttal erősödött, szemben a Mol 65 forintos, a Matáv egyforintos, az OTP 31 forintos beesésével. Meglepetésre tovább drágult a Pannonplast és a kárpótlási jegyek kurzusa. A műanyagipari cég részvényeire olyan nagy érdeklődés mutatkozott, hogy a tőzsde vezetése rövidebb időre felfüggesztette annak kereskedését, a cég részvényei 1810 forinton zártak. A kárpótlási jegyek ára újból 51 forinttal drágult, ami azt jelzi, hogy valami készül a piacon, vagy csupán egyszerű spekulációs hullám kergeti a jegyek árát egyre feljebb és feljebb. Lefelé mozgott viszont a három vezető részvény mellett a Nabi, a Forrás, a Fotex és a Rába árfolyama.
A nemzetközi tőkepiacokon a befektetők az amerikai Conference Board fogyasztói bizalmi értékeire figyeltek. New Yorkban mérsékelt árcsökkenéssel indult a nap, a makrogazdasági adatok megjelenését követve viszont kisebb emelkedés indult. A Conference Board vezető amerikai gazdaságkutató csoport az amerikai fogyasztói bizalmat mérő mutatójának előzetes márciusi értékét 88,3 pontban adta meg a februári 88,5 pont után. Az elemzők 86,5 és 87 pont közé várják az indexet, azaz a fogyasztói bizalom erőteljesebb romlására számítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.