Ajánlat az E. ON-tól

2004. 04. 24. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenéssel zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX. A magyar piac visszaesésére erőteljesen hatottak a nemzetközi parketteken kialakult iránytalan árfolyammozgások. A BÉT-en a Matáv, Mol, OTP hármas mellett az FHB és az Antenna Hungária részvényeinek áresése indukálta a beesést.
Reggel a BUX még a nyitás után emelkedni is tudott, de a pozitív elmozdulást nem bírta tartani az index. Délelőtt a magyar indikátor egyre lejjebb araszolt, míg végül kora délután 11 220 pontig esett. Ezen a szinten a BUX már 215 pontos mínuszban állt. Néhány rövid távra kereskedő befektető azonban némileg javított a BUX árfolyamán azzal, hogy zárták short (csökkenésre üzletelő) pozícióikat, ennek hatására záráskor csupán 102,95 pontos mínusz jelentkezett a börzemutatóban. A forgalom nem érte el a 8 milliárd forintot, ez is jól mutatta, hogy a befektetők nem látták tegnap még pesszimistán a tőkepiaci folyamatokat. A vezető részvények sorából egyedül a Richternek sikerült drágulással zárnia, a gyógyszergyártó cég papírjai 21 900–22 490 forint között mozogtak, végül 22 400 forinton 300 forintos javulással zártak. A Richterrel ellentétes mozgást mutattak viszont a Mol-, a Matáv- és az OTP-papírok. Az olajipari részvények 25, a távközlésiek 26, a banki papírok 70 forintot estek.
Meglepetést okozott tegnap viszont az E. ON Hungária Rt. azzal, hogy a közölte nyilvános vételi ajánlatot tett a többségi tulajdonában lévő Titász, Édász és Dédász társaságokra. A három társaság kereskedését tegnap 11 órától felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsde. A közlemények szerint az E. ON Hungária Rt. célja, hogy megszerezze az érintett társaságok összes részvényét, és ezt követően kivezesse részvényeiket a Budapesti Értéktőzsdéről. A felvásárló a vételi ajánlatokat jóváhagyásra benyújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. A lebonyolítással a HVB Bank Hungaryt bízta meg.
Kedvező hírrel rukkolt elő a napokban emelkedést mutató Rába is. A győri cég közölte, hogy öt évre szóló keretmegállapodást írt alá az amerikai Marmon-Herrington Companyvel. A megállapodás szerint a Rába saját fejlesztésű futóműveket szállít az amerikai partner által kialakított terepjáró tehergépkocsikhoz. A megrendelésekből származó bevétel az eddigi 1 milliárd forintos éves forgalom további öt évre szóló fenntartását jelenti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.