időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Civil túszokkal zsarolhatják hazánkat

Haraszti Gyula
2004.04.12. 23:00

Közel ötven magyar civil munkavállaló tartózkodik Irakban, akikre nincs befolyással a kormány, így bármikor tússzá válhatnak, ha ezzel kívánják zsarolni Magyarországot. Az Irakban lévő magyar katonák a hét végén ismét szállításokat végeztek, de támadás nem érte a konvojokat.

Újra szállításokat végez a hét vége óta a magyar honvédség iraki szállító kontingense, de eddig nem érte támadás a konvojokat – jelentette be tegnap Sramkó Mátyás. Az iraki magyar zászlóalj parancsnoka közölte azt is, a magyar katonák élelmiszert, vizet és erődítési anyagokat szállítanak a szokásos útvonalakon, megerősített katonai biztosítással. A konvojokat szükség szerint már felderítőőrs is kísérheti, mert a váltással erre kiképzett, tapasztalt katonák is érkeztek Szolnokról. Sramkó Mátyás beszámolója szerint a magyarok táborában nyugalom van, a legközelebbi harci cselekmények is hetven kilométerre zajlanak a bázistól.
A kaotikus állapotok miatt már ősszel újra kell gondolni, hogy meghosszabbítjuk-e a magyar kontingens mandátumát – erősítette meg korábbi kijelentését Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A tárcavezető lapunknak elmondta, a katonáink jelenleg biztonságban vannak, és a szállításokat is csak a lengyel parancsnokság által felügyelt körzetben végzik, de az Irakban tartózkodó civilekre sajnos semmilyen befolyása sincs a kormánynak. – Ezeket az embereket főként Taszáron és Győrben toborozták egyes cégek az iraki munkára, ezért nem vagyunk velük kapcsolatban, csak diplomáciai forrásból tudjuk, hogy negyven-ötven munkavállaló lehet a térségben – közölte Juhász Ferenc. A miniszter szerint a kormány csak annyit tehetett, hogy felszólította a civileket a hazatérésre, de erre nem utasíthatott senkit. Ez azt jelenti, hogy akár magyar túszokat is ejthetnek Irakban, ha Japánhoz vagy Nagy-Britanniához hasonlóan Magyarországot is zsarolni kívánják az iraki ellenállók.Rendkívüli ülést sürget az MDF. A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja az Országgyűlés honvédelmi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi – közölte tegnap Herényi Károly frakcióvezető. A párt szerint az elmúlt napok eseményei, az iraki helyzet súlyosbodása indokolja, hogy a bizottság rendkívüli ülésén áttekintsék az iraki magyar katonai szerepvállalást. Hozzátette: Irakban háború folyik, a magyar katonai kontingens azonban az parlament határozata alapján békefenntartó és humanitárius feladatok ellátására kapott felhatalmazást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.