Csúcson az FHB

2004. 04. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szolid emelkedést vártak az elemzők a Budapesti Értéktőzsdétől tegnap nyitás előtt, de a jóslat ezúttal nem vált be: a BUX a reggeli 50 pontos emelkedést követően a negatív irányba indult el, s igen kevés ideig javult. A kereskedés végén az indikátor 11 436,45 ponton akadt meg, ami 28,91 pontos csökkenésnek felel meg. Az elemzők a kereskedés hektikusságát azzal magyarázták, hogy a piac a húsvéti ünnepre készül, hiszen a hét utolsó napján a tőzsdék zöme zárva tart. A forgalmi mutató is a befektetők inaktív jelenlétét mutatta, hiszen a BÉT-en történt üzletkötések árfolyamértéke nem haladta meg a 10 milliárd forintos határt.
A spekulánsok célkeresztjébe a tegnapi üzletkötések során az Antenna Hungária- (AH), az FHB-, a Brau Union-, valamint a Nabi-papírok kerültek. Az AH részvényei már közel egy hete drágultak, árfolyamuk 2730 és 3000 forint között ingadozott. A kereskedők a műsorszóró cég papírjainak erősödéséről azt nyilatkozták, hogy a piac már lassan négy éve vár arra a napra, amikor a kormány határoz a privatizációról. Az idén vélhetően értékesítik az AH 83,71 százalékos állami pakettjét. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a cég részvényei igen régen látott szintre emelkedjenek. Sokak szerint a társaság papírjainak reális ára 4000 forint közelében van: ezt fundamentálisan nem tudják ugyan alátámasztani, de többen elfogadják, hogy az európai uniós csatlakozást követve a cég részvényei a jelenlegi szintjükön alulértékeltnek tekinthetők. A másik indok az lehet, hogy amennyiben a privatizáció során egyetlen befektető kezébe kerül a 83,71 százaléknyi tulajdoni hányad, akkor a fennmaradó közkézen lévő papírokra a törvény rendelkezései szerint vételi ajánlatot kell tenni.
Az FHB az utóbbi hónapok sztárpapírjaként tegnap sem tétlenkedett: a jelzálogbank részvényei 8540 és 8900 forint között imbolyogtak, majd végül napi csúcsuk közelében, 8895 forinton, 320 forinttal felértékelődve zártak. Az elemzők megjegyezték, hogy a 9000 forintos szint meghatározó az FHB árában, hiszen a 4300 forintos kibocsátási árfolyam duplájánál már sokan eladják részvényeiket. Hozzátették: ha a részvény átlépi a 9000 forintos határt, úgy a „csillagos égig” emelkedhet.
A vezető részvények közül egyedül a Richter tudott drágulni, a gyógyszergyártó 0,2 százalékkal értékelődött fel. A Matáv 1,4 százalékot, a Mol 0,4 százalékot, az OTP 0,2 százalékot gyengült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.