Érdektelenség a BÉT-en

2004. 04. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvéti ünnep okozta érdektelenség hatott tegnap a magyar tőzsdére, hiszen a nemzetközi tőkepiacok többsége zárva tartott. A BUX nyitás után 11 385 pontra – 55 pontot – zuhant, s délelőtt az erózió tovább gyengítette az index árfolyamát. Délután erőtlen korrekciós hullám söpört végig, ennek hatására a tőzsdeindikátor 11 415, majd 11 432 pontig erősödött. A kereskedés végén a BUX 11 392,38 ponton állt, ez 44,07 pontos visszaesés.
Rendkívül alacsony, kétmilliárd forintos forgalmat realizált tegnap a BÉT; a kereskedők rámutattak, hogy a piaci szereplők többsége megkezdte a hosszú hétvégét, így határozott trend nehezen tudott kialakulni, ám néhány papír árában az alacsony érdeklődés ellenére jelentős elmozdulás történt. Ilyen volt az Antenna Hungária (AH), az econet.hu és az FHB. Az AH és az internetes cég árfolyama felfelé mozgott, míg az FHB-papírok negatív korrekció irányába haladtak. A műsorszóró társaság részvényei 3175 forinton zártak, amit a privatizációs spekuláció hajtott.
A vezető részvények közül a Richter, Mol, Matáv hármas lefelé mozgott, míg az OTP ára tovább erősödött. A pénzintézet részvényeit a kelet-közép-európai bankszektor növekedési lehetőségei drágítják; hogy mekkora drágulási lehetőség van még az OTP árában, azt az elemzők is csak tippelgetik, az viszont látható, hogy a magyar bankszektor legnagyobbja a külföldi befektetőket is érdekli. Az OTP eredményei mellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a társaság igen jól bánik a részvényeseivel is, hiszen a bank igazgatósága a tavalyi nyeresége terhére részvényenként 60 forint osztalékot javasol kifizetni. A közgyűlés elé terjesztendő javaslat a 100 forint névértékű papírokra vetetve 60 százalékos osztalék megfizetéséről szól. A bank 2003. évi adózott nyeresége a közgyűlésnek benyújtandó nem konszolidált, MSZSZ pénzügyi kimutatások szerint 71,562 milliárd forint volt, ami 56 millió forinttal több a gyorsjelentésben publikáltnál. Az anyabank saját tőkéje 2003 végén 261,776 milliárd forint volt, ami 754 millió forinttal alatta marad a gyorsjelentésben előrejelzettnek.
A napokban igen jelentősen dráguló Pannonplast kurzusa a hét utolsó napján tíz forintot gyengült. Ebben nagy szerepet játszott az a pszichológiai hatás, hogy a műanyagipari cég közölte nem fizet osztalékot. Bár azok, akik ismerték a Pannonplast eredményeit, nem lepődhettek meg, mivel a társaság tavaly 682 millió forint működési veszteséget produkált .

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.