Értékesítés előtt az AH

Tartós gyengülés és komoly forgalom jellemezte a tegnapi tőzsdei kereskedést Pesten. A BUX 18 pontos emelkedéssel nyitott, majd gyors ütemben előző záró szintje alá zuhant. Csökkenéssel telt el a tegnap délelőtt, és a déli harangszó után sem növekedett a tőzsdeindikátor, így a nap végén az index 165,15 pontot csökkenve, <br/>11 126,35 ponton zárt.

2004. 04. 28. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX gyengülését főként a Matáv, a Mol és az OTP árának gyengülése okozta. Az olajipari részvények 185 forinttal, a banki papírok 1,5 százalékkal lettek olcsóbbak. A Matáv ára 15 forinttal gyengült, míg a Richter a napközbeni erőteljes kilengést követve a hétfői záróárára csúszott vissza. A gyógyszergyártó cég részvényei 23 400 forintig drágultak, de arra a hírre, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. nem biztos, hogy el akarja adni a céget az idén, a privatizálásra spekulálók megijedtek. Ennek eredménye lett az, hogy a Richter részvényeinek ára visszacsúszott, s végül előző szintjén zárt.
Az ÁPV elnöke a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy míg a Richter esetleges eladásáról még el sem kezdődtek az érdemi tárgyalások, addig az Antenna Hungária (AH) privatizációja ügyében már több céggel is felvették a kapcsolatot. Mészáros Tamás az ÁPV Rt. elnöke közölte, hogy az AH 74 százalékos állami részét egy szakmai befektetőnek kívánják eladni. Mint ismeretes, az ÁPV korábban már közölte: idén sor kerül a műsorszóró értékesítésére, továbbá azt is lehet tudni, hogy az ÁPV és a Forrás Rt. között együttértékesítési szerződés van. Így az értékesítés során a Forrás által birtokolt 10 százalékos tulajdoni hányaddal együtt összesen 84 százaléknyi AH-papír kerülhet új tulajdonoshoz. Felvetődik a kérdés, hogy az AH privatizálását követve az új tulajdonos milyen áron tesz felvásárlási ajánlatot a műsorszóró még közkézen forgó papírjaira, hiszen törvényi szabályozás miatt az ajánlatot meg kell tenni az összes, még fennmaradó 16 százaléknyi papírra. Egyes spekuláns körök már megkezdték az Antenna Hungária részvényeinek áremelését, hiszen a privatizációt követő, kötelező vételi ajánlat a 180 napos átlagáron kell hogy megtörténjen. Mészáros Tamás a Bloombergnek azt is elmondta, hogy a vevőjelöltek között van a Portugal Telecom és a Retevision. Az AH papírjai tegnap 3165 forinton zártak, 10 forintos gyengülés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.