időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Kiszorítják a polgári oldalt Jászberényben

Szarka Ágota
2004.04.21. 23:00

Régi kompromisszumokat, esetenként a szabályokat is felrúgva szorítja ki a polgári oldal képviselőit a bizottságokból a jászberényi önkormányzat szociálliberális többsége – állítja Juhász Dániel, a városi Fidesz elnöke. A polgármester cáfol, de fenntartja korábbi kijelentését: az ellenzék akár le is mondhat.

Jászberényben a képviselő-testület mintegy egyharmadát adja a polgári oldal, és a legutóbbi időkig számarányának megfelelően vehetett részt a bizottságokban. Ám nemrég három ellenzékit váltott le az MSZP–SZDSZ-többség. Egy bizottsági elnöki posztról pedig önként mondott le a polgári frakció tagja, így részvételi arányuk egyötödre csökkent. A felszabaduló helyeket – nyilván az EU-kampány megalapozásaként – a koalíciós pártkatonák „megjutalmazására” használta a városvezetés – közölte a tegnapi sajtótájékoztatón Juhász Dániel. Magyar Levente szabad demokrata polgármester, aki rajta van a párt EU-parlamenti listáján is, nevetségesnek nevezte az ellenzék vádjait. Kijelentette: a képviselőik leváltására a kistérségi szerveződések miatt került sor, mivel a testület elfogadta, hogy a bizottsági elnökök nem lehetnek más bizottság tagjai.
Juhász leszögezte: a polgári oldal tiltakozásul már korábban bejelentette: nem utazik el Jászberény német testvérvárosába a jubileumi delegációval. Erre a polgármester – Juhász megítélése szerint – megdöbbentő, antidemokratikus kijelentést tett a nyilvánosság előtt: a polgári oldal képviselői akár le is mondhatnak. Magyar úgy fogalmazott: ha az ellenzék képes az egész várost kellemetlen helyzetbe hozni, mondván, nem hajlandók „egy levegőt szívni” a koalíciós képviselőkkel, akkor ragaszkodjanak ehhez az ülésteremben is, vagyis akár le is mondhatnak. Juhász szerint a lemondáson – ezek után – a liberális polgármesternek kellene elgondolkodnia.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.