Lendületben az FHB

2004. 04. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap is a korrekció határozta meg a Budapesti Értéktőzsde kereskedését: a BUX árfolyama 94 pontot gyengülve 10 898 ponton zárt. A vezető részvények közül csupán a Mol árfolyamának sikerült erősödnie, az olajipari cég részvényei 20 forinttal drágultak. Az elemzők a tőzsdei napról azt nyilatkozták, hogy a piacon továbbra is a profitrealizálók határozták meg a hangulatot. A nemzetközi hangulat nem befolyásolta a tegnapi pesti kereskedést, a DAX és az FTSE negyed százalék feletti javulást mutatott, míg a BUX a reggeli kitörés után folyamatosan gyengült. A mutató nyitás után 11 019 pontig emelkedett, majd visszazuhant előző értéke köré. Délben újabb erőtlen próbálkozás történt, hogy az indexet a 11 ezer pontos álomhatár fölé húzza a piac. A sikertelen drágulási folyamat végül pesszimizmust okozott több befektetőnél, ennek hatására a tőzsdemutató 10 892 pontig zuhant.
A BUX gyengülését nagyrészt a Richter és a Matáv kurzusának visszahúzódása indukálta: a gyógyszergyártó 500 forinttal, a távközlési papírok 12 forinttal lettek olcsóbbak. Meglepetésre az FHB árfolyamában újabb vevők jelentek meg, a többnapos korrekciót követve a banki részvények 550 forinttal, 8150 forintra erősödtek. A brókerek hangsúlyozták, az FHB-papírok árfolyamának növekedése még nem fulladt ki, a jelzálogbank jövő heti közgyűléséig drágulásra számítanak a kereskedők.
A tegnapi kereskedés során a Mol jelezte, hogy nem a lengyel PKN Orlennel együtt, hanem egymagában kívánja megszerezni a Petrom román olajipari céget. A Mol stratégiai igazgatója, Áldott Zoltán Bukarestben a román nemzeti olajtársaság privatizálásával kapcsolatban azt mondta, hogy a Mol „jelenleg a lehetőséggel egyedül kíván élni”. Románia június vége felé szeretné eladni a Petromot, és várhatóan a jövő héten mintegy hét vállalat adja be kötelező vételi ajánlatát az egymilliárd dollár körüli értékre becsült román olajipari társaságra. A PKN és a Mol, Kelet-Európa két legnagyobb olajipari vállalata fuzionálási tervet fontolgat, ám Lengyelország ellenzi az összeolvadást, attól tartva, hogy a Mol domináns szerephez jutna. A fuzionálás kérdésében április végéig várható döntés. Áldott ezzel öszszefüggésben csak annyit jegyzett meg, hogy a fúzióról még folynak a tárgyalások, azok kimeneteléről azonban nem volt hajlandó véleményt formálni. A román hatóság közölte, hogy kitolja a tenderbeadási határidőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.