Gyengülés a BÉT-en

Árfolyamgyengüléssel fejezték be a tőkepiacok az április hónapot, a hét utolsó kereskedési napján a tengerentúlon sem sikerült emelkedést kicsikarni a Dow Jones és a Nasdaq indikátorokból. A magyar piacon magas forgalom mellett iránytalan hangulat uralkodott.

2004. 05. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenéssel zárta az áprilist a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX múlt hét pénteken. A forgalom 16,825 milliárd forintra nőtt, amiről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piacon a Richter részvényeit eladásra kínálták a befektetők, míg a Mol részvényeire vételi nyomás nehezedett.
Nyugat-Európában és a tengerentúlon is csökkenéssel zártak a piacok, a DAX és az FTSE 0,6 százalék körüli visszaesést mutatott, míg az amerikai piacok ennél nagyobb beeséssel zártak. A Wall Streeten a Dow Jones 0,45 százalékkal, a Nasdaq Composite 1,97 százalékkal csökkent, amit főként a technológiai szektorból kivonuló kisbefektetők okozták. A legnagyobb high-tech papírok egy százalék feletti csökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést.
Pesten a nyitás után egyből gyengülni kezdett a BUX kurzusa, ezt a Richter állami pakettjének értékesítésével összefüggő hír okozta. A BUX bő két óra leforgása alatt 10 983 pontig esett, majd erős korrekcióval, 11 206 pontra tornázta fel magát. A kereskedés utolsó pillanatában azonban erős eladási nyomás nehezedett a részvényekre, így a BUX 11 072 ponton zárt, ami 54,79 pontos csökkenésnek felet meg. A vezető részvények közül a már említett Richter 1700 forinttal, a Matáv 5 forinttal gyengült. Emelkedéssel zárt viszont a Mol és az OTP, az olajipari cég részvényei 235 forintot, a pénzintézet papírjai 15 forintot drágultak.
A Richter ára azért esett viszsza, mert néhány napja az ÁPV Rt. elnöke, Mészáros Tamás azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a gyógyszergyártó privatizációja kevésbé fontos az ÁPV Rt. számára, mint az Antenna Hungária 74 százaléknyi állami tulajdonának értékesítése. Ezzel szemben pénteken az ÁPV Rt. nyilvános pályázati felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a Richter-értékesítés főszervezőjét megtalálja. A tenderkiírásban az szerepel, hogy az ÁPV még az idén bevételhez kíván jutni a Richter állami tulajdonú részvényeinek, vagy azok egy részének értékesítéséből, de az értékesítés módja még nem meghatározott. Az ÁPV elvárása az is, hogy az értékesítés ne érintse a Richter stratégiáját, biztosítsa az állam tulajdonosi szerepvállalásának lehetőségét még lehetőleg öt évig. A Richter a pályázati kiírásra azt nyilatkozta, hogy álláspontjuk szerint az értékesítés megszünteti üzleti partnerei körében a tulajdonosi szerkezet esetleges rövid távú változásából fakadó bizonytalanságot, ezáltal erősíti a cég nemzetközi partnereivel kiépített stratégiai szövetségeket, elősegíti továbbiak kialakítását, valamint új hosszú távú szerződések létrehozását. „A Richter igazgatósága és ügyvezetősége teljes mértékben elkötelezett, hogy minden tőle telhető segítséget megadjon a tranzakció eredményes véghezviteléhez és megújult erővel tovább dolgozzon a társaság stratégiájának a részvények árában tükröződő sikeres megvalósításán” – olvasható a közleményben.
A kiskapitalizációjú részvények közül gyengült még az Antenna Hungária, a Phylaxia, és a Forrás törzsrészvények ára. Meglepetést okozott, viszont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azzal, hogy felszólította az Amstel Sörgyár Rt.-t, hogy öt napon belül módosítsa a Brau Rt. részvényeire tett vételi ajánlatának árfolyamát. A határozat szerint a PSZÁF megállapította, hogy az Amstel vételi ajánlatát tavaly október 31-én jóváhagyó határozata „jogszabálysértő, mert a határozat alapját képező kérelem mellékleteként becsatolt vételi ajánlat ajánlati árat tartalmazó rendelkezése az ajánlattevő és a felügyelet érdekkörén kívül eső okból következően nem valós adatokon alapul”. A felügyelet felszólította az Amstel Sörgyárat, hogy a benyújtandó új vételi ajánlatában a részvények ellenértékét a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően, az utólag felmerült valós adatok alapján módosítsa. A határozat kihirdetését követve 370 forintot drágult a Brau Union árfolyama.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.