Általános optimizmus

Követve a nemzetközi tőkepiaci trendeket, drágulással zárt a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX. Nyugat-Európában és Ázsiában is jelenős érdeklődés mutatkozott a részvények iránt.

2004. 06. 17. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban az értéktőzsde fő mutatója napközben hatheti csúcsokat ért el, miután Alan Greenspan, a Federal Reserve (Fed) elnöke keddi beszéde és az ugyancsak kedden megjelent amerikai inflációs adatok nyomán erősödött a meggyőződés a piacon, hogy a június végére várt amerikai kamatemelés csak negyed százalékpontos lesz, az újabban emlegetett fél százalékpont helyett. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója tegnap 254,02 pontos, azaz 2,23 százalékos nyereséggel, 11 641,72 ponton zárt.
A befektetők optimizmusát nagyban meghatározta az a tény, hogy a Sony Ericsson mobiltelefon-értékesítése a folyó pénzügyi év második negyedében is igen kedvező képet mutatott.
Az európai piacokon 0,5–1,00 százalék közötti árfolyamdrágulások jelentkeztek, a befektetők a Sony Ericsson hírére, valamint a Fed esetleges kamatcsökkentésére összpontosítottak. A vállalati jelentésekre és a Fed-döntésre figyeltek a tengerentúli spekulánsok is.
Pesten reggel még csupán mérsékelt, 30 pontos növekedést mértek a BUX árfolyamában, később ez a szint tovább nőtt, a nap végére az index csúcsa közelébe jutott, s
11 194,81 ponton zárt, ami 122,38 pontos növekedésnek felelt meg. A Bumix index 13,93 pontot emelkedve, 1111,44 ponton zárt. A vezető részvények közül a gyógyszerár-megállapodás következtében az Egis 550, a Richter 900 forinttal erősödött. Növekedett még az OTP árfolyama is, viszont a Matáv 6, a Mol pedig 65 forinttal gyengült. Az FHB 70 forintot erősödött, míg az Antenna Hungária 20 forinttal viszszaesett.
A Budapesti Értéktőzsde Rt. közölte, hogy péntektől három kereskedési napra felfüggeszti az Észak-dunántúli Áramszolgáltató (Édász) Rt., a Dél-dunántúli Áramszolgáltató (Dédász) Rt. és a Tiszántúli Áramszolgáltató (Titász) részvényeivel való kereskedést. A tőzsde indokolása szerint az E.ON Hungária Rt. kedden közzétette a három áramszolgáltató törzsrészvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot követő vételi jog gyakorlásáról szóló közleményét. A vonatkozó rendelkezések szerint, ha az ajánlattevő kezdeményezi vételi jogának gyakorlását, úgy automatikus kivezetési eljárás keretében a részvények átadásának idejeként megjelölt időszak utolsó napját követő tőzsdenappal – ebben az esetben 2004. június 23. – a BÉT törli a részvénysorozatot a terméklistáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.