Araszol a Matáv

Stagnálás, iránytalan kereskedés és a nyári uborkaszezonra jellemző hangulat ülte meg tegnap a nemzetközi parketteket. Az amerikai pesszimizmus, a nem túl jó vállalati hírek és a tokiói technológiai papírok gyengülése következtében az európai piacok sem növekedtek komolyabban.

2004. 06. 19. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetők a közelgő negyedéves jelentések előtti profit publikációkra, valamint a makrogazdasági adatokra figyeltek a legjobban. A tengerentúlon a Red Hat közölte igen kedvezőtlen eredményeit, amelyek azt mutatták, hogy a vártaknál kevesebb linuxos terméket sikerült értékesítenie a cégnek. A Red Hat híre párosult az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének hiányával, amely a vártnál gyorsabban nőtt az első negyedévben, és újabb rekordot ért el, főleg a kereskedelmi hiány növekedése miatt. A folyó fizetésimérleg- hiány 144,9 milliárd dollárra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi, 127,0 milliárd dollárról – jelentették tegnap az amerikai kereskedelmi minisztériumban – írta az MTI–Eco.
Pesten nyitástól kezdődően folyamatosan emelkedett a BUX árfolyama, délben az index 11 090 ponton állt, ami 70 pontos emelkedésnek felelt meg. A börzemutató délután tartotta a 11 100 pont körüli értéket és végül 11 103,10 ponton zárt. A BUMIX indikátor 4,56 pontot csökkent. A vezető részvények közül a Matáv, Mol, OTP hármas húzta az indexet. A Matáv mint sereghajtó vett részt az eseményekben, a nap végén a távközlési papírok 15 forintot drágulva kerültek a partvonalon túlra. A Richter nem követte a blue chipeket és csupán 5 forintos növekedést produkált. Az alacsony, 5,8 milliárd forint körüli forgalmat a vezető részvényekre kötötték, de volt egy igen nagy, 2,1 millió darabos kötés az Econet.hu papírokra is. Az eurót a bankközi devizapiacon a BÉT zárásakor 255,00/20 forinton jegyezték, közel megegyező árfolyamon a csütörtök délutáni, 255,10/20 forintos jegyzéssel. A forint 9,65 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, egy bázisponttal erősebben a csütörtöki pozíciójánál. A délelőtti ideges kereskedésben főleg a külföldi befektetési alapok euróvásárlása húzta fel az uniós valuta kurzusát egészen 256,40 forintig, délután a bankok jelentek meg forintvásárlóként a piacon, s ennek következtében a 254,40 forintig gyengült az euró. A piac tegnap délutáni megnyugvását több kereskedő átmenetinek tartja, és néhányan azt is lehetségesnek vélik, hogy a hivatalos kereskedés után spekuláció indul meg és a külföldi befektetők forinteladásai hirtelen forintgyengülést idézhetnek elő. Egyöntetű az a vélemény, a monetáris tanács hétfői ülésén nem csökkent kamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.