Csak a Richter drágult

Változatos árfolyamok mellett kereskedtek tegnap a nemzetközi tőkepiacokon, Tokióban tőkekivonás, míg az európai parketteken mérsékelt gyengülés volt jellemző. A Nikkei 225 index 0,63 százalékos gyengüléssel zárt, annak ellenére, hogy a szigetország gazdasága a vártaknál jobban nőtt.

2004. 06. 10. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán kormány által közölt adat szerint 1,5 százalékkal nőtt a gazdaság az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest, az előzetesen megadott 1,4 százalék helyett. Éves szinten 6,1 százalékkal nőtt a világ második számú gazdasága, az előzetesen közölt 5,6 százalék helyett. A londoni és a frankfurti parketteken enyhe gyengülési trend alakult ki, tovább tetézte a befektetők bizonytalanságát az amerikai indikátorok negatív irányú nyitása. Londonban az elemzők azt nyilatkozták, hogy a nyersolaj árának csökkenése jótékonyan hat a világgazdasági állapotokra, viszont a tőzsdén forgó olajipari cégek profitjára nem, azok árfolyamait csökkenti. A magyar piac zárásakor a DAX 0,24 százalékkal, az FTSE 0,27 százalékkal állt előző szintje alatt.
Lefelé mozogtak nyitás után az amerikai tőkepiaci árfolyamok is, a Wall Street nem díjazta az áprilisi nagykereskedelmi forgalmi és raktárkészleti adatokat. Áprilisban 0,8 százalékkal nőtt a nagykereskedelmi forgalom az USA-ban. A raktárkészletek 0,1 százalékkal csökkentek. Elemzők a forgalomra 0,5 százalékos emelkedést vártak, a márciusi előzetes 0,6 százalékos erősödés után.
Pesten nyitás után 46 pontot emelkedett a BUX, az „öröm” nem tartott sokáig: még a déli harangszó előtt a tőzsdemutató beesett, majd újból drágult. A hektikus kereskedés végül 23 pontos mínusszal zárult. A forgalom továbbra is a nyári uborkaszezonnak megfelelő 6,8 milliárd forintos határt súrolta. A kiskapitalizációjú papírokat jegyző BUMIX-indikátor 5,06 pontos emelkedést jelzett a nap végén. A BUMIX növekedését jól prezentálta a Graphisoft, az Egis és a Synergon árának növekedése. A vezető részvények közül a Richter 500 forinttal erősödött, míg a többi blue chip értéke gyengült. A Matáv ára nem változott, az OTP 77 forinttal, a Mol kurzusa 20 forinttal gyengült. Elemzők rámutattak arra, a nemzetközi piacokon uralkodó iránytalanság ráragadt a pesti parkettre is.
A devizapiacon 252,30/40 forinton jegyezték az eurót, mintegy egy forinttal erősebben a keddi, 251,20/40 forintos árfolyamnál. A forint 10,63 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 37 bázisponttal gyengébben, mint kedden délután. A piacon viszonylag nagy forgalmú kereskedésről számoltak be az üzletkötők. Londoni bankházak többször vásároltak a nap folyamán nagy összegű eurót, ezért kora délután 252,70 forintig ment fel az uniós valuta kurzusa a nyitáskori 251,50/80 forintos árfolyamról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.