Magyarok ellen uszít a sajtó Szerbiában

A szerb sajtónak az a része, amely annak idején hónapokon át elhallgatta a magyarellenes atrocitásokat, most nagy teret szentel a szerb férfi – bizonyos Zoran Petrovics – elleni temerini támadásnak, amelynek elkövetői magyar fiatalok voltak. Az írások, amelyek vaskos címmel számolnak be a „karóba húzásról”, magyarellenes uszításoktól sem mentesek.

Sebestyén Imre
2004. 06. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét felhánytorgatják egyes politikai szervezetek, köztük Vojiszlav Kostunica miniszterelnök pártja, a „fasiszta” honvédtalálkozót vagy a „szeparatista” Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, pedig egyiknek sincsen köze sem a temerini ügyhöz, sem a magyarellenes atrocitásokhoz. A szándék nyilvánvaló: mindenképpen elhallgattatni a magyar tiltakozásokat a módszeres magyarellenes atrocitások miatt. Ilyen szempontból pedig kapóra jött a temerini alávaló és becstelen támadás, amit a Szerbiai Demokrata Párt a koszovói Martinovics-ügyhöz hasonlított. Annak idején Koszovóban egy bizonyos Martinovics ellen követtek el pontosan ilyen támadást, amely esetet a milosevicsi szerb propaganda az albánellenes hisztériakeltésre használt fel. Ezzel most párhuzamot vonni igen alkalmas a félelemkeltésre, hiszen a magyarok pontosan ismerik az ügyet, annak hátterét is, s arra is emlékeznek, hogy nem minden úgy történt, ahogyan az akkori, milosevicsi szerb sajtó megírta. Az is nyilvánvaló, hogy a Petrovics-eset ugyanolyan félelmeket kelt a magyarok körében, mint a magyarellenes atrocitás, hiszen emlékeznek arra is, hogy a márciusi koszovói eseményeket követő „jogos felháborodás” éppen a kisebbségeket vette célba a Vajdaságban is. Információink szerint egyébként a súlyosan bántalmazott Petrovics újvidéki drogdíler volt, így valószínűleg alvilági leszámolásról van szó.

Amerikai törvényhozók hamarosan levelet intéznek Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnökhöz, hogy kifejezzék aggodalmukat a vajdasági magyarokat érő támadások miatt. Közbenjárásukat az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központja nevű lobbiszervezet kezdeményezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.