Stagnált a magyar piac

2004. 06. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikertelen árfolyam-emelkedési próbálkozások tarkították a tegnapi tőzsdei kereskedéseket, az európai parketteken a befektetők a nyersolaj árának csökkenése következtében elkezdték eladni a nyereséggel értékesíthető olajipari cégek részvényeit. Napközben a Philips szórakoztató elektronikai társaság közölt a szektorra nézve optimista közleményt, ami némi fellendülést eredményezett a piacon, de a tengerentúlon jegyzett olajárak újabb csökkenése délután az FTSE és a DAX kurzusát visszafogta. A Philips közölte, hogy Németországban határozottan érzékeli az üzletmenet élénkülését.
A tengerentúlon délután mérsékelten javuló trend alakult ki, a piac kedvezően értékelte azt a mintegy 14,3 milliárd dolláros részvénycserés ügyletet, amelyben az Egyesült Államok negyedik pénzügyi csoportja, a texasi Wachovia megszerzi a más déli szövetségi államokban jelentősebb ügyfélkörrel rendelkező és nála sokkal kisebb South Trust pénzintézetet.
Pesten a már szokásos nyári uborkaszezon-hangulat ülte meg a parkettet, a forgalom nem érte el a 2,1 milliárd forintot. Az igen csekély érdeklődés csupán a négy vezető részvényre koncentrálódott, míg a kispapírokra alig-alig volt kötés. A BUX napközben 43 pontot is tudott emelkedni, de végül 1,17 pontot csökkenve zárt. A blue chipek közül a tartásra ajánlott Richter ára 345 forinttal gyengült, míg a Mol 20, a Matáv 1, az OTP 22 forinttal drágult. A kis forgalmú papírok indikátora, a Bumix 1,83 pontot emelkedett, ezt a dráguló FHB-nak és a Pannonplastnak köszönhette. A Pannonplast közölte, hogy a társaság és hitelezői között az elmúlt három hónapban intenzív tárgyalások folytak az eredetileg 17,1 millió eurós, 2003. október 9-én lejárt, hároméves futamidejű, majd többször meghosszabbított hitelállomány átstrukturálásáról és refinanszírozásáról.
Az E.ON-ügyben is újabb fejlemények láttak tegnap napvilágot, mivel a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének álláspontja szerint az E.ON Hungária Rt. a hatályos jogszabályok szerint nem jogosult vételi jogot gyakorolni a Dédász, az ÉDÁSZ és a Titász részvényeire, ezért a szövetség nem ajánlja fel a tulajdonában lévő áramszolgáltató részvényeket az E.ON-nak. A Dédász, az ÉDÁSZ és a Titász áramszolgáltató társaságok tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölték, hogy érvénytelenítik azokat a részvényeket, amelyeket a kisbefektetők nem ajánlanak fel az E.ON Hungária Rt.-nek a vételi jog gyakorlására nyitva álló határidőig. A határidő a mai napon jár le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.