Záráskor fordult a piac

Árfolyam-emelkedések tarkították a tegnapi tőkepiaci kereskedéseket. A befektetők többnapos gyengülési hullám után vételi megbízásaikkal emelték meg a részvényindexeket. Európában a frankfurti DAX kurzusa kiemelkedő növekedést mutatott kora délután. Szakértők rámutattak, hogy a brit jegybank (Bank of England) kamatemelése optimizmust váltott ki a spekulánsok körében, többen úgy vélték, hogy az Európai Központi Bank is kamatemelésről dönt a közeljövőben.

2004. 06. 11. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengerentúlon már nyitás előtt jól látszódott, hogy a Wall Street követi az európai trendeket, a kedvező vállalati hírek és a korrekciós nyomás hatására a Dow Jones és a Nasdaq Composite 0,2-0,4 százalékos növekedéssel nyitott. Az egyik árfolyamjavító tényezőt a Procter&Gamble okozta azzal, hogy teljesíteni tudja az elemzők negyedéves eredményelvárásait, sőt a társaság megerősítette a korábban kiadott bevételnövekedési előrejelzését is. Növelte az optimizmust a Semiconductor Industry Association (SIA) félvezető-ipari szövetség által kiadott jelentés is, mely a vártnál nagyobb növekedést jósol a mikroelektronikai piacnak. A SIA becslése szerint az idén 28,6 százalékkal, 214 milliárd dollárra emelkedik az ágazat árbevétele. A várható növekedés oka, hogy bővül a számítógépek, mobiltelefonok és más elektronikai termékek iránti kereslet, s a korábbi fellendülésekkel ellentétben a mostani élénkülés nemcsak egy termékre vagy alkalmazási területre korlátozódik – mondta a SIA elnöke. A szektor független elemzői már korábban jelezték, hogy a SIA adatai nem mindig pontosak, a japán és dél-koreai piacon kisebb felfutás várható, mint azt a szakmai szövetség látja. A mobiltelefonok piacán is kevesebb csip fogy, így alaptalan a túlzottan nagy hangulatváltás.
A Deák Ferenc utcai parketten a napokban szokásos kereskedés zajlott: a BUX hektikus magatartása és az alacsony forgalom tartós maradt. A tőzsdemutató 26,18 pontos növekedéssel, 1202,74 ponton zárt. A BUX megugrása az utolsó pillanatokban történt, ezt a vezető részvények közül a Richter és a Matáv erősödése indukálta. A gyógyszergyártó cég árában 200 forintos növekedés, míg a távközlési papírok értékében hat forintos felfutás történt. A Mol öt forintot erősödött, míg az OTP ára 12 forinttal lett olcsóbb. A kis kapitalizációjú részvények közül az FHB ára gyengült, míg az Egis száz forinttal került a nap végén többe az előző áránál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.