A GE „vitte” a börzét

2004. 07. 10. 17:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fordultak meg a tőkepiacok a tegnapi napon, a trend jobbára továbbra is csökkenő volt, a pesti börzén a nyugat-európai irányokat követték a részvényárak. A BUX délben érte el napi csúcsát, akkor 60 ponttal állt előző szintje felett a tőzsdemutató.
Az európai piacokon erőtlen emelkedési próbálkozásokat lehetett tapasztalni, a FTSE kora délután átlendült az emelkedést jelző határvonalon, így a BÉT zárásakor már 0,11 százalékos emelkedést mutatott a brit árfolyam-indikátor. A Cityben a Vodafone és az olajipari papírok iránt jelentkezett nagy kereslet.
A brit tőzsdén nem lepődtek meg, hogy a Maurice és Charles Saatchi nevével fémjelzett M&C Saatchi kibocsátásra szánt részvényeinek árazása jóval elmaradt a várakozástól. Az M&C Saatchi papírjait egyenként 1,25 fontra árazták pénteken, ami a vállalat piaci értékét 67 millió fontra becsüli. A múlt héten a társaság még 1,43– 1,64 fontos ársávot adott meg a befektetőknek, ez 75-87 millió fontra értékelte volna a céget. Az M&C Saatchi azoknak az európai cégeknek a hosszú sorát gazdagítja, amelyek idei részvénykibocsátása nem hozta a várt eredményt, e héten már a brit Virgin Mobile mobilszolgáltató is kibocsátása értékelésének csökkentésére kényszerült.
Bár elemzők gyengülést jósoltak az amerikai tőkepiacoknak, még nyitás előtt azt jelezték a brókerek, hogy az európai gyengélkedések hatással lehetnek a Wall Street nyitására. Más szakértők szerint, viszont a General Electric (GE) második negyedéves adata optimizmust okozhat az amerikai parketteken. Délután kiderült, hogy azoknak lett igazuk, akik a GE-hatásra szavaztak. A világ egyik legnagyobb vállalata, a General Electric pénteken közölte, hogy a második negyedévben csak szerény mértékben emelkedett nyeresége. Az óriásvállalat rendelésállományának növekedése, valamint ipari és pénzügyi üzletágainak gyarapodása meghaladta a felvásárlások költségeit és az energia üzletág gyengélkedését. „Ez évek óta a legjobb gazdasági környezet” – hangsúlyozta Jeff Immelt, a GE elnök-vezérigazgatója.
Pesten a déli felfutást követve folyamatosan gyengült a BUX kurzusa, a kereskedés végén napi mélypontján, 11 493,54 ponton 106,43 pontot gyengülve zárt a magyar tőzsdemutató. A kiskapitalizációjú BUMIX 3,24 pontot gyengült és 1113,29 ponton zárt. A vezető részvények sorából egyedül a Matáv árának sikerült emelkedéssel a partvonalon túlra lépnie. A távközlési papírok 4 forintot drágultak, ellenben az OTP 111 forintot, a Richter 100 forintot, a Mol 75 forintot gyengült. A nap meglepetését a Zwack okozta 135 forintos megugrásával, de 45 forinttal drágult a BorsodChem is. A Brau Union piacán újból megjelentek a spekulánsok, a sörgyártó cég részvényei 195 forintot emelkedtek.
A bankközi devizapiacon 251,60/90 forinton állt az euró jegyzése, csaknem egy forinttal erősebb helyzetben a csütörtöki 250,70/80 forintos kurzusnál. A forint 10,84 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 35 bázisponttal gyengébben, mint csütörtökön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.