Alig mozdul a piac

Gyengüléssel zárta a kereskedést tegnap a Budapesti Értéktőzsde, a magyar piacra hatással voltak a nemzetközi parketteken jelentkező negatív hírek, sőt a héten először csökkenéssel nyitó amerikai börze is.

2004. 07. 07. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit piacon már nyitás után fél órával látni lehetett, hogy visszaesés következik be, az FTSE kurzusa záráskor 0,48 százalékkal állt előző szintje alatt. Hasonló lejtmenetben részesült a frankfurti tőzsde is, a DAX értékére negatívan hatott a Henkel háztartás-vegyipari konszern bejelentése, mely szerint idei árbevételi kilátásait a gyenge keresletre hivatkozva csökkentenie kell. A profitjóslatát viszont nem módosította, de elemzők szerint az idei évben még profit warninggal rukkolhat elő a Henkel. A Henkel arra számít, hogy az idén két százalékkal növekszik az árbevétele, míg korábban az árfolyammozgásokat is figyelembe véve 3-4 százalékos növekedést várt az év egészében. A Henkel árfolyama a magyar tőzsde zárásakor 5,46 százalékos visszaesést mutatott.
New Yorkban az európai piacokhoz hasonlóan gyengüléssel indult a hét első kereskedése, a Dow Jones kurzusa 0,13 százalékkal, a Nasdaq Composite 1,37 százalékkal mérséklődött. A Wall Streetre az olajárak drágulása, valamint az amerikai szolgáltatások növekedésének visszaesése lefelé húzta az árfolyamokat. Szakértők rámutattak, hogy bár az amerikai szolgáltatások teljesítményének növekedése lassult júniusban, és az amerikai GDP 80 százalékát adó ágazat beszerzőimenedzser-mutatója 59,9 pontra csökkent a májusi 65,2 pontról, a piac nem ezen makrogazdasági folyamatokra reagál rosszul. Az elemzők 63,0 pontra számítottak júniusban, de a negatív értéket a bekerülési árak gyors emelkedése okozta.
Pesten a nyitás után egyből megugrott a BUX értéke, de a felfutás nem tartott sokáig, a magyar tőzsdemutató délelőtt gyengült, majd kora délután újból erősödött. Végül a BUX 11 640,55 ponton 25,61 pontot csökkenve zárt, míg a kiskapitalizációjú papírokat jegyző BUMIX indikátor 5,91 pontot esett. A vezető részvények árfolyama jobbára gyengült, ez alól egyedül a 26 forinttal dráguló OTP volt a kivétel. A Matáv 3 forintot, a Mol 40 forintot, a Richter 225 forintot gyengült. A nap meglepetését a Zwack és a Danubius drágulása okozta. A Matáv árfolyamát lényegesen nem befolyásolta az a hír, hogy a 2005. januári vezetékes távközlési piacnyitásra készülve átalakítja szervezetét a Matáv macedón leányvállalata, a MakTel – írta az MTI-Eco.
A BorsodChem esetében újból olyan információk jelentek, meg, hogy az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) még az idén kiszállhat a vegyipari cégből. A VCP szóvivője megerősítette a hírügynökségnek, hogy a 91,2 százalékban osztrák tulajdonban lévő BorsodChem tulajdonosi struktúrája módosítását fontolgatják. Ez szakértők szerint jelentheti a részvények eladását, vagy újabb tőkebevonást. A VCP már decemberben utalt a tulajdonosi szerkezet módosításának lehetőségére, és a BorsodChem vezetőségét a december 17-i rendkívüli közgyűlésén fel is hatalmazták arra, hogy a 2005-ös közgyűlésig a cég tőkéjének 10 százalékát 5300 és 16 000 forint közötti részvényáron vásárolják fel. A BorsodChem Rt. hétfőn a BÉT honlapján közölte, hogy többségi tulajdonosa, a VCP Capital Partners Unternehmensberatungs AG arról értesítette a társaságot: a VCP felméri befolyásának lehetőségeit a BorsodChemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.