Általános csökkenés

2004. 07. 16. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános csökkenés jelentkezett tegnap a tőkepiacokon, a magyar parketten a reggeli emelkedést követve a BUX gyengült, így végül 46,65 ponttal tegnapi értéke alatt zárt. Tokióban reggel a japán piac mutatója, a Nikkei emelkedést jelzett, tette ezt annak ellenére, hogy a befektetők a technológiai részvények eredményeit illetően pesszimisták. A Nikkei 225 index fél százalékot emelkedve zárt, a nap nyertese a Toyota lett félszázalékos drágulásával, de hasonló felfutást mutatott a Nissan és a Honda kurzusa is. Elemzők szerint az optimizmus oka, hogy az Európai Autógyártók Szövetségének első féléves hivatalos eladási adatai jobbak lettek a vártnál.
Az európai piacok viszont nem követték a tokiói felfutást, a befektetők nem értékelték azt a hírt, hogy a Marks & Spencer kiskereskedelmi lánc vezetése visszaverte azt a 9,1 milliárd fontos ajánlatot, amit Philip Green tett a cégre. A felvásárlás meghiúsulása miatt a brit társaság részvényei hat százalékot meghaladó mértékben zuhantak. Kora délután a londoni FTSE kurzusa 0,41 százalékkal állt előző szintje alatt, míg a német DAX 30 mutató kereken egy százalékot gyengült. New Yorkban a nyitás után közzétett adatok a júniusi, 0,3 százalékkal csökkenő ipari termelési kapacitások kihasználtságára, nem okoztak túl nagy rémületet, az index 77,2 százalékra esett, míg az elemzők júniusra 0,1 százalékos növekedést vártak a májusi 1,1 százalékos és az áprilisi 0,8 százalékos erősödés után.
Pesten a nyitást követő emelkedéstől eltekintve szinte a nap végéig gyengült a BUX értéke. Bár kora délután emelkedési próbálkozás történt, de az indexnek nem sikerült korrigálnia, így 11 531,82 ponton zárt. A gyengülésben a kis kapitalizációjú Bumix nem vett részt.
A blue chipek sorából egyedül a Matáv és a Mol drágult, az olajipari papírok 25 forintot, a távközlési részvények három forintot emelkedtek. Az OTP 60 forinttal, a Richter 150 forinttal lett olcsóbb. A nap nyertese az Egis egyszázalékos drágulásával. Az Oroszországban a Jukosz egyes részvényesei ellen folyó bírósági eljárás nem lesz kihatással a vállalat termelésére és exportszállításaira, biztosította levélben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Kovács László külügyminisztert. Szergej Lavrov Kovácsnak írt, a napokban érkezett válaszában azt írja: „az orosz hatóságok nem tűzték ki célul, hogy bármi módon akadályozzák a Jukosz termelésének és exportjának normális mederben folyását. Ilyen irányú fejlemények senkinek nem állnak érdekében”. Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója a múlt héten a Jukosz-üggyel kapcsolatban közölte az MTI-vel, hogy az olajszállítások a szerződések szerint zajlanak, és nincs ok az aggodalomra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.