Augusztusban jön a 3G-tender

Rugalmasan növekszik Magyarország telekommunikációs lefedettsége – állítja a Szonda Ipsos és a HIF közös felmérése. A lakossági vezetékes és mobiltelefon, internet- és kábeltévé-használattal kapcsolatos felmérések célja a lakosság fogyasztói szokásainak vizsgálata volt, amely a hírközlési hivatal számára képet ad a szabályozási folyamatok tényleges hatásairól. A legnagyobb megugrást még mindig a mobiltelefon és az internethasználat mutatja. Szakértők szerint a mobiltávközlés mint üzletág tovább növekedhet Magyarországon, bár a lakosság jelentős hányada rendelkezik már mobiltelefonnal, a harmadik generációs távközlési szolgáltatás és a piacon dúló árverseny újabb előfizetőket hozhat a szolgáltatók számára. Az elemzések azt mutatják, hogy a csökkenő árak következtében a mobiltávközlési percdíjak akár nettó húsz forint alá is eshetnek az év végéig.

2004. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a háztartások 68,2 százaléka rendelkezett vezetékes telefonnal, míg mobiltelefont 69,7 százalék használt. A távközlési szolgáltatások terén a vezetékes és mobiltelefon használatánál lényegesen alacsonyabb értéket mutatott a kábeltelevízió és az internetes hozzáférés aránya. Míg kábeltelevíziós szolgáltatást a hazai háztartások 56 százaléka vette igénybe tavaly, addig internetes szolgáltatást csupán 11 százalékuk használt. A korábbi év hasonló időszakához mérten a vezetékes telefonok használóinak száma közel öt százalékkal esett vissza, nőtt viszont a mobiltelefon- és az internetellátottság. A növekedés jelentős ugrást mutatott az internetszegmensben, ahol több mint másfélszeresére emelkedett a hozzáféréssel rendelkező háztartások száma.
Ezerből öt háztartás semmilyen telekommunikációs eszközzel nem rendelkezett, vagyis sem vezetékes, sem mobiltelefonjuk nem volt, sőt nem éltek internet-hozzáférési lehetőséggel és kábeltévés használattal sem. A háztartások egynegyedében van csupán egyféle eszköz, ez főként mobil- vagy vezetékes telefont jelent. A háztartások 22 százalékában van vezetékes telefon, mobiltelefon és kábeltévé egyaránt. Az otthoni internethasználók szinte mindegyike rendelkezik a másik három eszközzel is.
A felmérés szerint a távközlési szolgáltatásokra fordított havi átlagos kiadás emelkedést mutat az egy évvel korábbi költésekhez képest, és a háztartások a mobiltelefonra költenek legtöbbet, átlagosan 10 278 forintot. A vezetékes telefonra havonta átlagosan 6223 forintot, az internetre 7038 forintot szánunk, és a kutatás alapján az is kiderül, hogy az internettel is rendelkező háztartásokban fizetik ki magasan a legtöbb pénzt telekommunikációs célokra: havonta háztartásonként átlagosan 37 ezer forintot. Az összes háztartás egynegyedében kizárólag mobiltelefont, 24 százalékában pedig kizárólag vezetékes telefont használnak. Az előzetes fizetési konstrukcióval rendelkező, kártyás mobiltelefonok használata sokkal elterjedtebb, mint az utólag fizetett, számlás konstrukcióké: a háztartások kilencven százaléka kártyás, és csupán 29 százaléka használ számlás előfizetést (természetesen egy családnál több telefon is lehet).
A háztartások 89 százalékában nincs otthoni internetcsatlakozás. Ebből a legtöbbnél az az ok, hogy nincs is rá szükség (64 százalék), a többieknél (32 százalékuknál) a megfelelő számítógép hiányzik az internetezéshez – írta az index.hu a Szonda Ipsos felmérése alapján. Az internettel nem rendelkező háztartások egyötödénél merül fel az elutasítás okaként az internetes díjcsomagok magas ára, 17 százalékuk az internetezéshez kapcsolódó telefondíjakat sokallja. Az internet még mindig nem veszítette el teljesen misztikus jellegét: a háztartások 13 százaléka jelezte, hogy nem értenek az internethasználathoz, számukra az túlságosan bonyolult (egy háztartásnál több indok is szerepelhetett).



A titokzatos érdeklődő. A három jelenlegi magyarországi mobilcég mellett „egynél több” olyan külföldi társaság érdeklődik a magyarországi harmadik generációs mobilszolgáltatási licencek iránt, amely jelenleg nem nyújt szolgáltatást Magyarországon – mondta az MTI–Econak az informatikai miniszter. Kovács Kálmán a három jelenlegi szolgáltató melletti érdeklődőket nem nevezte meg. A miniszter elmondta, a kiírás előkészítése a terveknek megfelelően halad, augusztus vége előtt megjelenik a pályázat és még ez évben megszületik a végeredmény is. Hozzátette, még az idén be fog folyni a költségvetésbe az a 15,8 milliárd forint, amit a költségvetés készítésekor az UMTS-licencek értékesítésére előirányoztak. A harmadik generációs mobilszolgáltatások a jelenlegi GSM-rendszernél jóval gyorsabb vezeték nélküli adatátvitelt tudnak biztosítani. Ennek révén multimédiás és egyéb nagy adatmennyiségű tartalmak is könnyen kezelhetők lesznek mobil eszközökön. A korábban ismertetett elképzelések szerint négy harmadik generációs (3G) szolgáltatási licencet értékesítenek. Jelenleg három GSM-szolgáltató van Magyarországon, a Matáv-csoport tulajdonában lévő T-Mobile Magyarország, a norvég Telenor tulajdonában lévő Pannon GSM és a Vodafone.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.