Belehúzott az OTP

Gyengüléssel indult a tegnapi tőzsdei kereskedés Pesten, a BUX, követve a nemzetközi tőkepiaci eseményeket, délben erősödni kezdett. Nyugat-Európában a múlt heti gyengüléseket követték az árfolyamok, korrigáltak, a befektetők az olcsóvá vált papírokat kezdték vásárolni. Erőteljes hatást gyakorolt a tőzsdékre a Jukosz olajipari cég termeléskiesése is, ami hasznot hoz az olajipari cégeknek.

2004. 07. 06. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap nyertesei között volt az olasz ENI, a Royal Dutch-papírok, de jól szerepelt az EasyJet olcsó árú jegyeiről ismert légitársaság is. Az EasyJet esetében a tőzsdei kivezetés árdrágítóan hatott. A brit FTSE indikátor kora délután 0,14 százalékkal állt pénteki árfolyama felett, míg a frankfurti DAX mutató a New York-i tőzsdenyitás pillanatában veszteséget jelzett. Milánóban meglepetést okozott a Fiat bejelentése, hogy elhalasztják a Ferrari tőzsdei bevezetését. A torinói cég arra hivatkozott, hogy jelenleg nem megfelelők a tőkepiaci körülmények. A Fiat szóvivője a Welt am Sonntagnak azt nyilatkozta, hogy jelenleg friss tőkeigényük a korábbinál kisebb, a konszern helyzete valamit javult, és bíznak a további felfutásban is. Hasonlóan érvel a Commerzbank is, amely két éve 228 millió euróért tízszázalékos részt vett a Ferrariban. A bank szerint a tőzsdei bevezetés immár nem elsődleges cél – írta az MTI–Eco.
Pesten a délig tartó stagnálást követő drágulás igen erősen hatott a BUX-ra, a tőzsdeindikátor délután háromkor napi csúcsán, 11 732 ponton állt, ez mintegy 107 pontos növekedésnek felelt meg. A kereskedés végéhez közeledve a befektetők elkezdtek nyereséget realizálni, így a BUX-ban felhalmozott plusz hamar elfogyott, ennek következtében a magyar tőkepiacot reprezentáló indikátor 40,42 pontos növekedéssel 11 666,16 ponton zárt. A forgalom nem érte el az 5,2 milliárd forintos szintet, melyről a brókerek azt nyilatkozták, hogy a nyári szabadságolások mellett ez is igen jó teljesítménynek felelt meg. A kiskapitalizációjú BUMIX mutató 1,83 pontot gyengült, amit az FHB és az Egis árának csökkenése mozgatott. A nap egyik érdekessége az Antenna Hungária 45 forintos drágulása volt, de a műsorszóró részvényei napközben 85 forintos növekedést is mutattak. Az FHB 20 forintot gyengült, míg az Egis ára végül változatlan maradt. A nagyobb forgalmú részvények közül az OTP ára kiemelkedő kétmilliárd forint feletti forgalom mellett 45 forinttal drágult, a Mol viszont 15 forinttal került többe pénteki áránál. A Matáv-részvények ára stagnált, a Richteré viszont 25 forinttal lett olcsóbb. Az Antenna Hungária-papírokhoz hasonló spekuláció emelte meg a Forrás-törzs és a Zalakerámia árfolyamát.
Tőzsdezáráskor a bankközi devizapiacon 249,85/250,05 forinton jegyezték az eurót, ami mintegy 40 fillérrel volt gyengébb a pénteki 250,20/40 forintos kurzusánál. A forint 11,48 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 13 bázisponttal erősebben a péntek délutáni helyzeténél. A bankközi devizapiac mindhárom szegmensében nyomott forgalomról számoltak be a kereskedők, mivel az amerikai, a cseh és a szlovák piacok az ünnepek alatt zárva tartottak. A kevés piaci szereplő mellett az MNB monetáris tanácsának ülése miatti várakozás is a passzív magatartást erősítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.