Csúcsközelben a BUX

Vegyes vállalati hírek hatására igen hektikus kereskedés zajlott tegnap a tőkepiacokon, de a magyar tőzsdei mutató fittyet hányva a nyugat-európai és az amerikai hírekre, erőteljes növekedéssel zárt. Árfolyamgyengítő hatással volt a börzékre az AstraZeneca gyógyszergyártó cég leminősítése, valamint néhány pénzügyi és biztosítási ágazatba tartozó vállalat részvényeinek áresése. Frankfurtban kora délután még nem látszódott, hogy a DAX-nak sikerül-e pozitív előjellel zárnia a kereskedést, de a veszteséggel nyitó, majd javuló amerikai árfolyamok nagy segítséget nyújtottak a német börzemutatónak.

2004. 07. 08. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német piacon a Münchener Rückversicherungs gyengülése, valamint a Web.de és a United Internet beesése meghatározó volt a TechDAX és a DAX árfolyamára. Jelentős, egy százalék feletti árfolyam-növekedést produkált a BMW motor- és autógyártó társaság. A bajor cég közleménye szerint a gyenge ágazati értékesítési adatokat messze túlszárnyalva a társaság eladási rekordot ért el az idei első fél évben, azaz 8,5 százalékkal növelte eladásait a tavalyi első fél évhez képest, 590 983 eladott gépjárműre.
Pesten a BUX nyitás után fél órával már 11 720 pont közelében járt, a délelőtt iránytalan „lebegéssel” telt, majd a zárás pillanatában jelentkező nemzetközi tőkepiaci nyomás történelmi csúcsa közelébe emelte a magyar tőzsdei indikátort. A nap végén az index 11 756,32 ponton zárt, ami 115,77 pontos növekedésnek felelt meg, a Bumix csupán 0,93 százalékkal múlta felül előző szintjét. A forgalom nyolcmilliárd forintra nőtt, ez is mutatta, hogy a befektetők tegnap valóban érdeklődtek a magyar részvények iránt. A vezető papírok közül a felértékelt Mol-részvények iránt volt igen nagy a kereslet, az olajipari cég növekedési lehetőségei határtalanok, elemzők szerint a kiugróan jó első negyedéves eredményeket követve még jobb féléves adatokat tesz közzé a társaság. A Mol árfolyama tegnap 200 forinttal drágult. Emelkedőben volt még az OTP és a Matáv is, viszont a Richternek nem sikerült javulással zárnia. A kis forgalmú papírok sorából a BorsodChem negyven forinttal, az FHB húsz forinttal erősödött, az Antenna Hungária viszont 35 forintot gyengült.
A Danubius ára 20 forintot emelkedett; a társaság közölte, hogy első lépésben 49 százalékos részesedést vásárolt a Gundel étteremben és további 17,6 százalék megvásárlását tervezi. A Danubius a többségi részesedés megszerzéséhez a versenyhivataltól vár jóváhagyást. Az eurót a bankközi devizapiacon 250,55/70 forinton jegyezték, néhány fillérrel erősebben a 250,20/40 forintos keddi árfolyamnál. A forint 11,24 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 11 bázisponttal gyengébben a keddi szintnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.