Erősödött a forint

2004. 07. 17. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem sikerül a tőzsdei mutatóknak emelkedéssel zárniuk, ez a trend érvényes a BUX-ra is, amely a hét utolsó kereskedési napján csupán 3,29 pontos növekedést tudott magából kicsikarni. A tokiói börze indikátora a pozitív tartományban tartotta magát, a technológiai szegmens negatív hatása némileg gyengült, így a Nikkei 225 index 0,24 százalékot emelkedve zárt. A csütörtöki járműipari boom után tegnap Japánban elkezdték vásárolni a high-tech papírokat is.
Európában a tokiói megnyugvás ellenére nem voltak túl bizakodók a spekulánsok. Kora délután a távközlési papírok eladási hangulata az FTSE 100 index árfolyamát átlendítette az előző záróértéket jelző határvonalon. A londoni börze indikátora 0,12 százalékot gyengülve zárta a kereskedést.
Kedvező adattal rukkolt elő a michigani egyetem júliusi hóközi fogyasztói bizalmat jelző indikátora is, amely 96 ponton állt. A szakértők is emelkedni várták az indexet a júniusi véglegeshez képest: a Dow Jones Newswires–CNBC által megkérdezett 17 elemző véleményének az átlaga 96,3 pontot valószínűsített a júniusi 95,6 pontos véglegesről.
A Deák Ferenc utcában nyugodt kereskedés zajlott, a nyitás utáni felfutást követve a BUX két lépcsőben gyengült, majd végül 3,29 pontos emelkedéssel zárt. A forgalom nem érte el a hétmilliárd forintos határt, amelyből a legnagyobb részt – 2,5 milliárd forintot – az OTP-papírokra kötötték. A banki részvények 13 forinttal gyarapodtak; hasonlóan drágult a Mol és a Matáv kurzusa is.
A nap nyertese az Antenna Hungária lett hetvenforintos drágulásával, de jól szerepelt a 205 forinttal erősödő Brau Union is.
A bankközi devizapiacon tegnap délután 249,70/90 forinton jegyezték az eurót, mintegy 50 fillérrel gyengébben a 250,25/50 forintos csütörtöki árfolyamnál. A forint 11,53 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 20 bázisponttal erősebben a csütörtöki helyzeténél. A kereskedők viszonylag jelentős forgalomról számoltak be, amit a 249,70 és 250,95 forint közötti széles sávban ingadozó árfolyamok is gerjesztettek. A forint erősödését a piacon a közép-európai valuták, különösen a zloty erősödésével magyarázzák. A dollár is széles határok között ingadozott: a délelőtti 203,20 forintos csúcsról 200,80 forintig gyengült az amerikai valuta a vártnál nagyobb júniusi inflációs adat délutáni közzététele után. A piac végén 201,10/30 forinton jegyezték a dollárt, több mint egy forinttal olcsóbban a 202,50/60 forintos csütörtöki kurzusnál. A forint erősödése ellenére a piacon úgy vélik, hogy a jegybank monetáris tanácsa a hétfői soros ülésén nem csökkent kamatot, még legalább egyhavi inflációs és államháztartási adatot megvár a kamatvágás előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.