Gyógyszeripari hossz

2004. 07. 30. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban gyengülést, míg az európai tőzsdéken erőteljes drágulást jeleztek tegnap a tőkepiaci indikátorok. A kedvező vállalati hírek hatására Londonban és Frankfurtban általános optimizmus uralkodott, míg a japán tőzsdén a technológiai részvények gyengülése, illetve ezen cégek negatív profitjóslatai miatt csökkent a Nikkei 225 kurzusa 87,53 pontot. A részvénypiac első szekcióját átfogó TOPIX-mutató 0,6 százalékkal, 1121,98 pontra esett vissza. Elemzők elmondták, hogy a spekulánsok nem akartak élénken reagálni a Nissan és a Matsushita Electric eredményeire, pedig azok a vártaknál jobbak lettek.
A Matsushita Electronic Industrial közölte, hogy elsősorban a lapos képernyős plazmatévék és a DVD-k iránti igények drasztikus növekedése jóvoltából 12-szeresére növelte profitját az üzleti év első negyedében. A Panasonic termékek gyártója adózás utáni eredményét 32,8 milliárd jenre emelte az április–június közötti időszakban, 2,7 milliárd jennel növelte a múlt év azonos időszakához képest.
A Nikkei mellett tegnap a hongkongi Hang Seng, a szöuli STI és a thaiföldi SET is gyengült, míg a Shanghai Composite 1,33 százalékos növekedéssel zárta a kereskedést. Az ázsiai piacokon jelentkező pesszimizmus ellenére Európában igen kedvező befektetői hangulat uralkodott. A spekulánsok a vállalati hírekre összpontosítottak és elkezdték vásárolni a részvényeket. A nap egyik meghatározó gyengülő árfolyamú részvénye a Shell lett, mivel adózott eredménye 3,768 milliárd dollár volt, 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de közel 300 millió dollárral kevesebb, mint amit az elemzők vártak. A cég közlése szerint a kitermelés kisebb volt a korábbinál, s tovább fog csökkenni.
Pesten a BUX kurzusára a Richter eredményei hatottak a legjobban. A gyógyszergyártó cég második negyedéves gazdálkodási adatai nem okoztak csalódást, így a Richter ára átlépte a 20 ezer forintos szintet és 660 forintos emelkedéssel zárt. A BUX nyitás után11 660 forintra emelkedett, majd egy kisebb gyengülés után 11 600– 11 620 pont között ingadozott. A magyar tőzsdemutató végül 11 596,25 ponton, 74 pontot emelkedve zárt.
A vezető részvények közül egyedül a Matáv ára gyengült, a távközlési papírok értéke nyolc forintot csökkent. A Mol 90 forinttal, az OTP egy forinttal drágult. A Richter emelkedésének hatására az Egis kurzusa 130 forintot javult. A kiskapitalizációjú papírok sorából az Antenna Hungária ára 15 forinttal, a BorsodChem 41 forinttal gyengült, az FHB ára nem változott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.