Gyorsjelentések előtt

2004. 07. 31. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülés, iránytalanság jellemezte a hónap utolsó tőzsdei kereskedési napját. Európában jobbára csütörtöki szintjük közelében álltak az árfolyammutatók, Ázsiában viszont folytatódott a pesszimizmus vezette erózió. Tokióban tegnap a Nikkei 225 index 1,88 százalékot gyengülve zárt, a befektetők negatív hangulatát az NTT DoCoMo csökkenő eredménye okozta. A legnagyobb japán mobilszolgáltató csoportszintű üzemi eredménye 276,58 milliárd jen volt üzleti éve júniussal zárult első negyedében, 18 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőtti 337 milliárd jennél. Az üzemi eredménye 13,4 százalékkal 170,38 milliárd jenre csökkent 196,8 milliárdról. A visszaesést az erős versennyel magyarázta a cég.
A Toshiba és a Mazda ellenkezőleg próbált hatni a japán tőzsdére, de a felhajtóerő nem volt túl erős, így kevésbé szólhattak bele a cégek kedvező eredményei a Nikkei árfolyamának alakulásába.
Az európai tőzsdéken az amerikai GDP-adatok délutáni közzétételére vártak a befektetők. Miután kiderült, hogy a makrogazdasági adat rosszabb lett a vártnál, a piac az eladói oldalra állt, így a DAX és az FTSE kurzusa átesett előző szintjén. A GDP-adat megjelenését követve a New York-i parketteken is elbizonytalanodtak a befektetők. A hagyományos iparágakat tömörítő Dow Jones kurzusa gyengült, míg a Nasdaq Composite értéke enyhe javulást mutatott. Az Egyesült Államok hazai össztermékének növekedési üteme erőteljesen csökkent, és jóval elmaradt a várakozásoktól a második negyedévben. A fogyasztók visszafogták költekezéseiket az erőteljes üzemanyag- és fűtőanyag-drágulás miatt. Tegnap a csütörtöki forgalomnál alacsonyabb befektetői intenzitást mértek a BÉT-en. A BUX kurzusa is csupán 84,40 pontot emelkedett, amit legfőképpen a négy vezető részvény árfolyamának drágulása indukált. A Mol 1,4 százalékot, a Richter 90 forintot, a Matáv 4 forintot drágult. Az OTP kurzusa 33 forintot drágult, amit elemzők részben a RoBank-ügylet lezárásának, másrészt a pénzintézet várható negyedéves eredményeinek tudtak be. Az OTP közölte, hogy 2004. július 26-án átutalta a romániai RoBank 47,5 millió dollár összegű vételárának fennmaradó nyolcvan százalékát, és ezzel lezárult az adásvételi folyamat – közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken. A tranzakció zárása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Gazdasági Versenyhivatal, a román versenyhatóság, valamint a bankfelügyeleti hatáskörében eljáró román nemzeti bank engedélyének birtokában történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.