Nem mozdult az index

2004. 07. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedő trend alakult ki a tőzsdéken tegnap, viszont a magyar piac ezúttal sem követte az amerikai és európai irányokat. Tokióban reggel 128,01 ponttal esett vissza a Nikkei 225 index értéke a vállalati eredményvárakozások miatt. A befektetők nem díjazták a NEC csipgyártó emelkedő eredményeit sem. A NEC közölte, hogy 8,67 milliárd jen adózott eredményt produkált üzleti éve júniussal zárult első negyedéről, az egy évvel korábbi 6,04 milliárd jen helyett.
Európában kevésbé voltak borúlátók a spekulánsok, mint Ázsiában. Az optimizmust és a tőkepiaci emelkedéseket nem húzta vissza a France Télécom és a GlaxoSmith- Kline (GSK) csökkenő adózott eredménye. Az üzemi eredmény 5,3 milliárd euróra nőtt a tavalyi első félévi 4,6 milliárdról. A France Télécom áprilisban 11,447 milliárd eurós bevételt jelentett az első negyedévről, 0,6 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 11,376 milliárdnál. Árfolyamváltozások nélkül a forgalom 4,8 százalékkal nőtt volna. A brit gyógyszergyártó cég a GlaxoSmithKline egy részvényre jutó nyeresége 16 százalékkal csökkent az idei év második negyedében a generikus gyógyszerek támasztotta verseny éleződése és a dollár gyengülése miatt. Az emelkedéshez hozzájárult a BAT 65 százalékkal megugró adózott első féléves eredménye. A közölt adatok igen jók lettek, de elmaradtak a várakozásoktól. A brit cég adó előtti eredménye 25 százalékkal 942 millió fontra nőtt a tavalyi első fél év 755 millió fontjáról.
Tőzsdezáráskor a DAX kurzusa 1,49, a londoni FTSE értéke 0,63 százalékkal emelkedett. A brit piacon a legnagyobb húzóerőt az Aviva biztosító, a Vodafone és a Baraclays indukálta, míg Frankfurtban a Münchener Rüeck, az Allianz és a Metro AG részvényei drágultak a legjobban. Az amerikai piacok erősödő nyitása csak növelte a befektetők optimizmusát, de a magyar tőzsde tegnap sem követte a piaci trendeket. Pesten a BUX kurzusa 5,21 pontot emelkedve zárt, a tőzsdei mutató délelőtt
11 654 pontig erősödött, de délután egy erőteljes csökkenő irány alakult ki, ami a BUX értékét 11 543 pontig gyengítette. A forgalom nem érte el a 3,2 milliárd forintos szintet, az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piac kivár. A kisforgalmú részvényeket viszont elkezdték piacra dobni, ezzel is felkészülve a gyorsjelentések meglepetéseire. A nap nyertese az újabb spekuláció tárgyává váló kárpótlási jegy lett. A blue chipek közül a Richter és az OTP ára gyengült, a Mol és a Matáv árfolyama drágult. A kárpótlási jegyhez hasonló spekuláció miatt drágult az Antenna Hungária ára is.
A bankközi devizapiacon 247,90/248,10 forinton jegyezték az eurót, egy forinttal lejjebb a 248,90/249,10 forintos hétfői zárókurzusnál. A forint 12,17 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 36 bázisponttal erősebben a hétfői helyzeténél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.